Повече от 500 години след като Леонардо да Винчи нарисува

...
Повече от 500 години след като Леонардо да Винчи нарисува
Коментари Харесай

Италианска геоложка е дешифрирала мистериозния фон на картината „Мона Лиза“

Повече от 500 години откакто Леонардо да Винчи нарисува „ Мона Лиза “, италианската изследователка Ан Пицорусо счита, че е разбулила мистерията към фона на едно от най-известните творби на изкуството в света, съобщи Ройтерс.

Историци на изкуството от дълго време разискват пейзажа на картината и допускат кои са местата, които може би са въодушевили Леонардо. Геоложката и експерт по италианския подем Ан Пицорусо счита, че Леко в Северна Италия е местността, изобразена на творбата.

„ Когато пристигнах в Леко, разбрах, че той е нарисувал Мона Лиза тук “, сподели Пицорусо. Малкото градче на брега на езерото Комо е известно като мястото на деяние в романа „ Годениците: Миланска хроника от XVII столетие “ на Алесандро Манцони, написан през 1842 година.

Според изследователката изобразеният на картината корубест мост подхожда на Ponte Azzone Visconti или Стария мост от XIV в. Предишни теории го свързват с сходни структури в други италиански градове като Арецо и Бобио.

Пицорусо не е първата, която твърди, че е дешифрирала загадката, само че в поддръжка на изказванията си се базира на познанията си в региона на геологията.

„ За мен мостът не беше значимият аспект на живописта ", сподели Пицорусо. „ В другите хипотези представянето на геологията е просто неправилна. “

Тя открива, че скалните формирания в Леко са от варовик, който подхожда на изобразеното зад „ Мона Лиза “.

„ Когато гледате „ Мона Лиза “, виждате тази част от река Ада, а зад нея - друго езеро, които се виждат идеално под тези разпилени планини “, сподели тя от мястото, където може да е била нарисувана сцената.

Изследванията на Пицорусо върху Леонардо „ чудесно демонстрират степента, в която художникът и ученият са се сближили “, сподели Майкъл Дейли, изпълнителен шеф на ArtWatch UK, организация с нестопанска цел, която следи за опазването на творби на изкуството.

„ Никой историк на изкуството не би могъл да обори Ан от позиция на научните й знания. В момента другите проучвания са неактуални ", сподели той.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР