Снимка на мъглявината Пръстен, заснета посредством инструмента NIRCam. Photo credit

...
Снимка на мъглявината Пръстен, заснета посредством инструмента NIRCam. Photo credit
Коментари Харесай

Космическият телескоп Джеймс Уеб направи зашеметяващи снимки на мъглявината Пръстен!

Снимка на мъглявината Пръстен, снимана чрез инструмента NIRCam. Photo credit: ESA/Webb, NASA, CSA, M. Barlow, N. Cox, R. Wesson

Космическият телескоп на НАСА/ЕКА/ККА “Джеймс Уеб ” снима спиращи дъха ни изображения на величествената планетарна мъгливост Пръстен – относително непосредствен до нас обект, ситуиран на 2 500 светлинни години в съзвездието Лира.

Мъглявината, известна още като M57 и NGC 6720, е от дълго време позната на човечеството – открита е от Антоан Даркие дьо Пелпоа още през 1779 година. Но чак в този момент съумяваме да я погледнем в невиждани до момента елементи с помощта на опциите на телескопа “Джеймс Уеб ”. Той има два мощни прибора – NIRCam, който снима в близката инфрачервена област, и MIRI, който снима в междинната инфрачервена област на електромагнитния набор. Съответно резултатите от двата прибора са много разнообразни.

 Снимка на мъглявината Пръстен, снимана чрез инструмента MIRI. Photo credit: ESA/Webb, NASA, CSA, M. Barlow, N. Cox, R. Wesson

На фотографията, получена чрез NIRCam, се виждат комплексните елементи на филаментозната конструкция на вътрешния пръстен, до момента в който тази, получена от MIRI, изобразява концентричните характерности на външните райони на пръстена.

Мъглявината обитава към 20 000 плътни глобули, богати на молекулен водород. Вътрешните райони са изпълнени с нажежен газ. Основната обвивка съдържа полициклични ароматни въглеводороди. Отвъд външния борд на основния пръстен има към 10 концентрични дъги, за които се смята, че са плод на взаимоотношението на централната звезда с придружител с ниска маса, който обикаля към звездата на разстояние, сравнимо с това сред Земята и Плутон. В прочут смисъл мъглявини като Пръстен съставляват самобитна “космическа археология ”, като астрономите я учат, с цел да научат повече за звездата, основала мъглявината.

Инфо: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР