Снимка на лидерите, участвали в последната среща Китай-Източна Европа в

...
Снимка на лидерите, участвали в последната среща Китай-Източна Европа в
Коментари Харесай

Пекин твърди, че срещата с Източна Европа в София не е отложена


Снимка на водачите, взели участие в последната среща Китай-Източна Европа в Будапеща през предходната година.

Китай е в развой на интензивни подготвителни диалози за постоянната срещата на върха със страните от Източна Европа, планувана за тази година в България, съобщи представител на китайското министерство на външните работи, представен от Ройтерс. Той посочи, че не е чул за някакво отсрочване на постоянната годишна среща.

Ройтерс заяви през вчерашния ден, като се базира на трима европейски дипломати, че Китай обмисля разреждане на тези срещи на върха по формата " 16+1 ", които провокираха опасения в западните столици, че Пекин се стреми да провокира разделения на континента.

Според дипломатите има индикации, че Китай може да отсрочи идната среща по формата " 16+1 ", планувана в българската столица София за по-късно тази година, и да организира тези срещи един път на две години, вместо всяка година.

Говорителят на китайското Министерство на външните работи Лу Кан сподели на всекидневния си брифинг, че е осведомен с изказванието на Ройтерс, само че не е чул, че тези срещи могат да бъдат разредени или отсрочени.

" Китай придава значимо значение на това и ние сме в тясна връзка и връзка с всички страни по отношение на подготовката на срещата (в София) ", добави той без повече мнения.

Освен че дават подтик на съдействието сред Китай и Източна Европа, тези срещи на върха играят положителна роля и за развиването на европейската интеграция и за уравновесеното развиване в Европа, сподели Лу. Бързото развиване на това съдействие не би било допустимо без импулса и насоките от срещите на водачите, уточни той и добави, че на срещата на върха предходната година, състояла се в Будапеща, е било решено идващият конгрес на високо ниво тази година да се състои в България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР