Снимка Министерски съветПремиерът Бойко Борисов инспектира полагането на тръбите на

...
Снимка Министерски съветПремиерът Бойко Борисов инспектира полагането на тръбите на
Коментари Харесай

Перник още няма вода от Белмекен, Борисов загуби бас

Снимка Министерски съвет
Премиерът Бойко Борисов инспектира полагането на тръбите на 4 февруари.

Сроковете, оповестени от държавното управление за строителството на тръбопровода, който би трябвало да докара вода до язовир Студена за бедстващия Перник изтекоха, само че обектът е надалеч от привършване. Това сподели инспекция на OFFNews.

``
реклама

На 4 февруари министър председателят Бойко Борисов се обзаложи с кмета на Перник Станислав Владимиров, че водопроводът от Мало Бучино до Перник ще стане за 30 дни, до момента в който инспектираше полагането на тръбите. На 18 януари, когато държавното управление реши да строи канала, се говореше, че водата ще потече след 45 дни.

“До 30 дни ще сме подготвени, ще ни оказват помощ и от Камарата на строителите ”, съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов на 3 февруари. По новия тръбопровод ще минава вода от бент. Бели Искър по ВиК мрежата на София до Перник. Самата работа по оборудването стартира на 1 февруари.

До 4 март са положени 11,3 км тръби, оповестиха от регионалната администрация на Перник в отговор на запитване от OFFNews. Тръбопроводът би трябвало да дълъг 13.5 км. Работата по резервоара, който е част от плана, е напреднала, издигнати са стени му е положена хидроизолация. В новата помпена станция са подготвени фундаментите, построени са стените и даже са инсталирани помпите. В петък ще бъде направена връзката на помпената станция с електрозахранването. Забавянето било поради проблеми с времето, трасето се наводнявало поради тресавище близо, до което минавал новият водопровод, съгласно неофициална информация.

По всички наподобява, че министър председателят Бойко Борисов ще загуби баса си с кмета на Перник, който е повдигнат от Българска социалистическа партия.

Правителството отпусна 27 млн. лева за водопровода от язовира, както и 30 млн. за мрежата в самия Перник. Амортизираната мрежа в регионалния град и региона е една от аргументите за водната рецесия, защото през нея изтичат над 60% от водата.

Вчера притокът на язовир " Студена " надвиши 2 хиляди литра в секунда за пръв път от началото на водната рецесия в града. Перник и селата в покрайнината, които се зареждат от язовира, са на воден режим от ноември предходната година.

Местното ВиК сдружение заяви на 4 март, че е регистриран приток от 2168 л/сек., а оттокът е 252 л/сек. Обемът на язовира остава извънредно невисок - 4.8 млн. куб.м при потенциал над 25.5 млн. куб.м.

След като новият водопровод бъде построен, Перник би трябвало да се доставя единствено от софийската мрежа доникъде на март. Целта е използването на вода от " Студена " да бъде изцяло спряно, с цел да се помогне оптимално за запълването на водоема, а режимът за перничани да бъде омекотен.

Оптимистичният сюжет е, че при влажна пролет водният режим ще бъде омекотен още преди началото на лятото и водата да бъде спирана единствено нощем. В момента Перник е на тежък режим, при който вода има единствено за 7 часа в денонощието.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили ваша
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР