Снимка: Mediapool Нови масови протести в защита на Пирин са

...
Снимка: Mediapool Нови масови протести в защита на Пирин са
Коментари Харесай

Нови протести в защита на Пирин в 25 града в България и чужбина


Снимка: Mediapool

Нови всеобщи митинги в отбрана на Пирин са оповестени в четвъртък в общо 25 града в страната и чужбина. Освен в центъра на София, демонстрации ще се проведат още в Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Благоевград, Пазарджик, Плевен, Русе, Велинград, Габрово, Казанлък, Свиленград, Свищов, Сливен, Смолян, Стара Загора, Трявна, Хасково, както и в Лондон, Берлин, Виена, Прага, Сидни, Оксфорд и Хамбург.

Основните претенции остават непроменени: анулация на противоречивото решение на държавното управление от 28 декември, разрешаващо строителство на ски уреди и водохващания в 48% от територията на националния парк; оставка на екоминистъра Нено Димов, прокарал решението с дейното подпомагане на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов; оповестяване на действителния притежател на концесионера " Юлен " АД и одит на концесията от интернационален инспектор.

Очакванията на уредниците са това да са най-масовите прояви в отбрана на Пирин от 28 декември насам. За последно на 11 януари природозащитници стачкуваха в към 20 града у нас и в чужбина като в шествието в София участваха над 8000 души. След това проява имаше на 14 януари в столицата, само че тя не бе толкоз всеобща.

Протест е проведен и сутринта в четвъртък пред Министерския съвет, с който се припомня за 100-те въпроса, изпратени от коалиция „ За да остане природа в България “ на държавното управление преди повече от месец. Те се отнасят до нередности в предлагането за смяна на концесионния контракт на ски зона Банско, само че към момента по тях липсват отговори.

Преди ден министър председателят Бойко Борисов увери пред европейския парламент, че с изключение на втори кабинков въжен превоз в Банско, друго в националния парк няма да се строи. Той посочи това и в отговор на народен представител от „ Зелените “ при представянето на целите на българското председателство.

Междувременно Асоциацията на организациите на българските работодатели се разгласи против митинга в отбрана на Пирин, настоявайки за продължение на вложенията в ски туризма. Според работодателите недоволството на разнообразни екоорганизации стопира капиталови планове за стотици милиони. В позицията си те декларират, че „ не може референдуми като този в Трън и Генерал Тошево да „ вземат решение “ ориста на икономиката”.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР