Снимка: Канал 3.бг10 милиарда ще даде правителството за пенсии през

...
Снимка: Канал 3.бг10 милиарда ще даде правителството за пенсии през
Коментари Харесай

10 милиарда за пенсии, максималният осигурителен доход ще е 3000 лева

Снимка: Канал 3.бг

10 милиарда ще даде държавното управление за пенсии през идната година. Това е нарастване с 5.6% по отношение на заложеното през 2018 година, до момента в който броят на пенсионерите се чака да падне със 7 хиляди до 2.155 млн. души, написа Канал 3.бг.

Минималните осигурителни прагове се усилват приблизително с 4.7% поради по-високата минималната работна заплата, която се покачва от 510 на 560 лева Това са част от предложенията за промени в социалноосигурителната сфера, отразени в плана на бюджет на държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2018 година.

 

По-високият оптимален застрахователен приход ще се увеличи с 400 лева до 3000 лева от 1 януари 2019 година Пенсиите също ще се усилят от средата на годината с 5.7%. За готвеното 15% нарастване на прага се разбра от съглашение, подписано сред държавното управление и синдикатите. То бе взето без работодателските организации. 

 

Таванът е привързан и с оптималния размер на пенсиите. Към момента той е 910 лева, или 35% от оптималния застрахователен приход. От 1 юли 2019 година обаче делът се усилва на 40%, а в действие ще бъде и новият таван, като по този начин горната граница на пенсиите ще доближи 1200 лева

Общо по бюджета на ДОО се чакат приходи в размер на 11.76 милиарда лева, от които 4.2 милиарда са трансфер от налози.

Заложеният годишен растеж на постъпленията от осигуровки е съвсем 15% по отношение на плануваните за 2018 година като една част от нарастването идва от по-високите осигурителни прагове, друга - поради упования да се усили броят на хората, които внасят пари за пенсия, а трета - поради заради увеличаващите се заплати, което също покачва базата.

Освен на оптималните, покачване ще има и на минималните осигурителни прагове - приблизително с към 4.7%.

Продължава и към този момент заложеното нарастването на възрастта за пенсиониране с по 2 месеца на година. През 2019 година работещите в най-масовата трета категория труд ще могат да се пенсионират, откакто навършат 61 години и 4 месеца при дамите и 64 години и 2 месеца за мъжете.

Промени ще има и за новоотпуснатите пенсии - процентът за всяка година застрахователен стаж в пенсионната формула се усилва от 1.169 до 1.2. Изчисленията ще са по отношение на осигурителнтие приходи от 2000 година, като по този начин отпадат предходните три години, които се броят в този момент.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР