снимка googlemapДимитровград в Сърбия върна старото си име - Цариброд,

...
снимка googlemapДимитровград в Сърбия върна старото си име - Цариброд,
Коментари Харесай

В Сърбия се появиха табели с български имена на населени места, Цариброд си върна името

снимка googlemap

Димитровград в Сърбия върна остарялото си име - Цариброд, заяви " Фар ".

 

В Западните околности към този момент има табели с българските имена на обитаемоте места.

Най-голямото село в Цариброд - Желюша, също е изписано върху пътните табели на кирилица и на родния на локалното население български език.

БГНЕС напомня, че Западните околности са най-бедния район в Европа. В края на май тази година българският президент Румен Радев бе там на посещаване и прикани сръбската страна да направи повече и да вложи повече в този регион.

„ Настоял съм да се направи всичко допустимо на административно равнище българският бизнес, който идва тук, да се усеща предпазен, да развива дълготрайна активност и да влага вложения ", съобщи още президентът Радев.

По време на срещата му с представители на българското национално малцинство бе подложен въпросът за връщането на историческото име Цариброд, което изцяло да размени към момента употребяваното редом име Димитровград. По думите на сръбския президент Александър Вучич въпросът за името следва да бъде решен на локално равнище според желанието на локалните жители.

Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР