Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/FacebookВ битката за град Бахмут в Източна

...
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/FacebookВ битката за град Бахмут в Източна
Коментари Харесай

Битката за Бахмут: Кой ще надделее?

Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/Facebook
В борбата за град Бахмут в Източна Украйна обстановката става все по-трудна за украинските бранители. В понеделник украинската заместник-министърка на защитата Хана Маляр съобщи, че Русия ползва „ тактичност на безсилие и цялостно заличаване “ в района. Украинците би трябвало да се пазят против числено надминаващ ги зложелател.
„ Врагът унищожава всичко “
„ По посока на Бахмут обстановката става все по-сложна “, съобщи и президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение. Затова той изиска от своите съдружници спомагателни доставки на оръжие, по-добра противовъздушна защита, както и на изтребители.

„ Врагът унищожава всичко, което може да послужи за отбрана на нашите позиции, за тяхното подсилване и защита “, сподели Зеленски. Той назова украинските бойци, които пазят Бахмут от половин година, „ същински герои “.

Битката за Бахмут се трансформира в борба на безсилие. Командващият украинските сухопътни сили Олександър Сирский дефинира обстановката като „ извънредно напрегната “. „ Независимо от сериозните загуби, врагът хвърля в офанзива най-добре квалифицираните елементи на наемниците от Вагнер “, съобщи генерал-полковникът. Руските елементи се пробват да пробият отбранителните линии, с цел да обкръжат града.

Руските войски освен нападат от изток, само че и напредват на север и на юг от града, тъй че на украинците остава единствено един свободен път за вероятно оттегляне. Днес в града, който в началото имаше 70 000 поданици, живеят единствено няколко хиляди души. Сраженията за контрола над града не престават месеци, а двете страни дадоха доста жертви.
Битката за Донбас продължава
Украинският общоприет щаб удостовери за засилени съветски офанзиви против фронтовите градове в Донбас. Освен Бахмут се загатват и набези против Купянск, Лиман, Авдеевка и Угледар в източната част на страната. Нападенията в Авдеевка, която се намира покрай Донецк, и в Угледар са били отблъснати. По-рано съветското министерство на защитата заяви за усилване на офанзивата в региона на Донецк с артилерийски и въздушни удари.

Междувременно представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че постигането на военните цели в Украйна има приоритет пред възможните мирни договаряния. Досега от Киев не идвали сигнали за започване на договаряния с Москва, счита Песков.

Текстът е препубликуван от „ Дойче веле “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР