Снимка: EPA/БГНЕССпоред свидетели в сряда в родния град на Махса

...
Снимка: EPA/БГНЕССпоред свидетели в сряда в родния град на Махса
Коментари Харесай

„Пътят към нова революция в Иран е необратим“. 40 дни от смъртта на Махса Амини

Снимка: EPA/БГНЕС
Според очевидци в сряда в родния град на Махса Амини – Сакез – иранската полиция за битка с всеобщите вълнения е разположила в огромен брой свои елементи, откакто деятели приканиха за митинги в цялата страна във връзка 40-те дни от гибелта ѝ в ареста след побой от моралната полиция поради „ несъответствуващото ѝ облекло “, съобщи „ Ройтерс “.

Демонстрациите, разпалени от гибелта на 22-годишната жена, която беше арестувана от иранската морална полиция на 16 септември, се трансфораха в едно от най-смелите провокации към духовното управление на Ислямската република след революцията от 1979 година

На улиците излязоха необятен кръг иранци, като някои от тях приканиха за рухване на Ислямската република и скандираха „ Смърт на (върховния водач аятолах Али) Хаменей “.

Свидетел споделя пред „ Ройтерс “, че „ няколко десетки мъже и дами са се събрали към гроба на Амини на гробището Айчи в Сакез, скандирайки „ Жена, живот, независимост “. Друг очевидец от Сакез сподели, че гробището е цялостно с членове на доброволческата милиция „ Басидж “ и служители на реда за битка с безредиците.

„ Но тук са и хора от цялата провинция Кюрдистан. Всички дружно скърбим за гибелта на Махса “.

Опасявайки се, че 40-дневната годишнина от гибелта на Амини ще подхрани нови насилствени митинги, полицията по сигурността е предизвестила фамилията ѝ да не провежда възпоменателно шествие или „ синът им ще бъде задържан “, настояват правозащитни групи.

Въпреки това губернаторът на Кюрдистан Зарей Куша отхвърли да има държавно ограничаване за осъществяване на възпоменателна работа, като добави, че „ решението на фамилията ѝ е да не организира заседание “, съгласно държавните медии.

Видеоклипове в обществените медии демонстрират, че силите за сигурност са блокирали пътищата, водещи към Сакез, с цел да попречат на хора от други градове да се съберат на гробището.

„ Опитаха се да ни попречат да влезем в гробището, само че аз съумях да вляза. Все още не съм видял родителите на Махса “, споделя очевидецът.

В сряда управляващите затвориха всички учебни заведения и университети в провинция Кюрдистан „ поради грипна вълна “, оповестяват иранските държавни медии.

Видеоклипове в обществените медии демонстрираха тълпи, изпълнили улиците в доста градове, а базарите в Техеран и някои други градове бяха затворени, като хората скандираха „ Смърт на Хаменей “.

Разпространението на митингите наподобява изненада управляващите и контрастира внезапно с изказванията на властта, че поддръжката за ислямската система е голяма, съобщи някогашен ирански чиновник, подкрепящ промените.

Докато някои анализатори обявиха, че изгледите за неотдавнашен нов политически ред са дребни, деятели обявиха, че стената на страха е паднала и пътят към нова гражданска война е необратим.

Студентите изиграха съществена роля в митингите, като десетки университети стачкуваха. Стотици ученички се причислиха към тях, скандирайки „ Свобода, независимост, независимост “, макар яростните репресии от страна на силите за сигурност.

„ Вече не се опасявам от тях. Те (властите) би трябвало да се опасяват от нас. Години наред те не ни позволяваха да водим естествен живот “, споделя пред организация „ Ройтерс “ възпитаник в северния град Сари.

Държавните медии и твърдолинейните чиновници жигосаха протестиращите като „ лицемери, монархисти, бандити и бунтовници “.

Организации за отбрана на правата на индивида обявиха, че минимум 250 протестиращи са били убити, в това число тийнейджърки, а хиляди са били задържани.

Властите, които упрекнаха Съединените щати и други западни страни, че подклаждат това, което те назовават „ протести “, към момента не са оповестили броя на жертвите, само че държавните медии обявиха, че са убити към 30 членове на силите за сигурност.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР