Снимка ДПССлед десетилетия затишие голямата рана на България - Македония,

...
Снимка ДПССлед десетилетия затишие голямата рана на България - Македония,
Коментари Харесай

Евродепутатът Илхан Кючюк: Брюксел трудно разбира разговора между България и Северна Македония. ЕК е заделила 3,3 милиарда евро за Западните Балкани

Снимка Движение за права и свободи

След десетилетия мъртвило огромната рана на България - Македония, поради която са пролети реки от кръв и сме влезнали в две национални произшествия, отново е на дневен ред.

Искаме да дадем мощен знак, проевропейски знак, че Европейският съюз вижда Република Северна Македония, вижда района като интегрална част от своето освен географско, само че и политическо и икономическо развиване. Страните от Западните Балкани би трябвало да бъдат час по-скоро интегрирани в Европейски Съюз ", разгласи сподели за БНР евродепутатът от Движение за права и свободи Илхан Кючюк.

Европейската комисия има ангажимент към Западните Балкани с голямо финансиране - било като безплатни средства, било като даване на заеми, уточни евродепутатът и напомни, че сумата, която Европейска комисия е заделила през спешния интервал в този момент, се равнява на 3.3 милиарда евро.

" Европейски Съюз е наясно с огромните проблеми пред Западните Балкани, свързани най-много с демографската рецесия и приключването на мозъци и невъзможността младо и интензивно население да остане на територията на Западните Балкани ", разяснява Илхан Кючюк.
Голямото постижение на контракта ни със Северна Македония съгласно евродепутата е в намирането на формулировката " обща ", тъй като общото ни минало, общата история и общите корени по думите му ще слагат " доста солидна основа за общото ни бъдеще ". Крайната цел е всички дружно, общо, да бъдем в Европейския съюз и това е стратегическият интерес – на България, на Северна Македония и на Европейския съюз, безапелационен бе той.

Чувствата на жителите съществуват, те са от двете страни на границата и не би трябвало да си играем с тях, акцентира Кючюк, който счита, че тези усеща „ са подбудени от неяснотата къде желаеме да бъде районът ".

" Брюксел мъчно схваща днешния диалог сред Република Северна Македония и Република България ", акцентира още евродепутатът. Не е до такава степен работа на Брюксел да схваща в огромни елементи протичащото се сред нас, връщайки се към разнообразни стадии от нашето развиване, добави той.

" Комисиите от българска и македонска страна реализираха значително. Историята не е елементарен диалог. Никой не споделя да се откажем от този диалог, само че той би трябвало да бъде удължен във времето ", означи още Илхан Кючюк.

Ако договорът от Преспа взема решение проблем с Република Гърция и го отстранява дефинитивно, целейки да покаже, че едното минало и другото нямат нищо общо, то българският контракт с Република Северна Македония стартира един развой - да кажем, че всичко е било общо, посочи Кючюк.

До датата на Берлинския развой – 10 ноември няма време за съществени решения, счита Илхан Кючюк. Според него ще бъде тъпо, в случай че бъде пропуснат този късмет по време на мощното немско председателство.
 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР