снимка БулфотоВ края на годината КЕВР ще реши дали да

...
снимка БулфотоВ края на годината КЕВР ще реши дали да
Коментари Харесай

КЕВР: ВиК искат много високи цени, ние не сме длъжни да ги утвърдим

снимка Булфото

В края на годината КЕВР ще реши дали да усили услугите на ВиК операторите или не. Вече са поискани по-високи цени, само че съгласно регулатора те са прекомерно високи.

 Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ Иван Иванов в Народното събрание, представен от Българска телеграфна агенция.

Той уточни, че регулаторът ще се произнесе с решение в края на годината.

Парламентът изслушва представителите на КЕВР по отношение на разглеждане и одобряване на бизнес проектите на ВиК операторите и формиране на цени на водоснабдителните и канализационните услуги посредством метода " горна граница на цени " за регулаторния интервал 2022-2026 година

Председателят на ПГ " Изправи се БГ!Ние идваме! " Мая Манолова изложи причините за поисканото чуване. Тя уточни, че от 1 януари идната година следва следващо фрапантно нарастване на цената на водата в цялата страна - приблизително за идната календарна година с към 30 %, а до края на идващия петгодишен интервал - с до 127 %. Най-висока ще бъде цената в област Сливен или най-малко такова е настояването на ВиК операторите, добави тя.

Председателят на КЕВР отговори, че това са цени, които са само препоръчани. Той уточни, че до 30 юни ВиК операторите са били задължени да показват своите планове на бизнес проекти за цени в идващия петгодишен регулаторен интервал и в този момент тече шестмесечен период, в който в разговор с операторите специалисти на Комисията да изискат спомагателни данни и причини за поисканото нарастване на цените. Иван Иванов сподели, че едвам по-късно - в края на годината, регулаторът ще се произнесе с решение, което ще бъде доста друго от това, което сега желаят ВиК операторите.

Председателят на КЕВР изясни кои са главните ценообразуващи детайли в цената на ВиК услугите. Половината от разноските отиват във фонд " Персонал ", към 15 хиляди души работят във ВиК бранша, уточни той. И означи, че междинната работна заплата във ВиК операторите е малко над 1200 лв., т.е. с към 200 лв. по-ниска от междинната за страната. Иванов уточни, че ВиК операторите са заложили в своите бизнес проекти 15 % годишно нарастване на заплатите. Той изясни, че в случай че се извърши съглашението сред Министерство на регионалното развитие, националиня ВиК холдинг и КНСБ от януари т.г., това значи в границите на пет години заплатите в бранша да се усилят с към 75 на 100 и да догонят междинната работна заплата в страната.

Вторият съставен елемент това е цената на електрическата сила, разяснява ръководителят на КЕВР. Около 10 до 15 % от разноските за образуване на цената на водата са капиталовите разноски - за поправки и за нова инфраструктура, добави още той. Не би трябвало да се не помни, че огромна част от ВиК инфраструктурата в страната е извънредно износена, означи Иван Иванов. По думите му, извънредно належащо е тези разноски да бъдат осъществени, с цел да може да се поддържа обикновено водоснабдяване в другите области на страната, в противоположен случай ще се доближи до пагубно положение на ВиК мрежата, което не е в полза на потребителите.

Регулаторът е задължен да отбрани публичния интерес. Това не значи единствено интереса на потребителите. Ние би трябвало да защитим интереса и на самите ВиК оператори, където работят 15 хиляди души със междинна заплата под междинната за страната, уточни Иван Иванов. Затова, съгласно него, би трябвало да се откри уравновесено решение, което, от една страна, да не докара до финансова неплатежоспособност на сдруженията, от друга - да няма внезапно повишение на цената на ВиК услугите.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР