Снимка БулфотоУправляващите се отказаха да въведат наказания за лекари, които

...
Снимка БулфотоУправляващите се отказаха да въведат наказания за лекари, които
Коментари Харесай

Депутатите решиха: Плащайте си сметките за ток, вода и парно, въпреки извънредното положение

Снимка Булфото

Управляващите се отхвърлиха да вкарат санкции за лекари, които откажат да лекуват болен от ковид, както бяха планували в плана на закон за изключителното състояние. Той бе утвърден през днешния ден на първо четене в Народното събрание, като единствено от Българска социалистическа партия се въздържаха да го поддържат. От левицата, както и президентът Румен Радев, акцентираха, че към момента не всички медици имат обезпечени защитни дрехи и маски, написа dnes.dir.bg .

Първото предложение на ГЕРБ беше да се вкара текст в Наказателния кодекс, с който се налага пробация до 1 година или санкция до 1000 лева за медици, които откажат помощ на болен или родилка по време на зараза, пандемия или изключително състояние, обвързвано със смъртни случаи.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, която оглавява и здравната комисия, обаче съобщи през днешния ден, че този текст ще отпадне.

" В този миг изрично би трябвало да разчитаме на морала, съзнанието и високата отговорност на всички медици ", сподели тя.

Премахната бе и друга наредба в плана, съгласно която, в случай че при изключително състояние дружество прекрати работа със заповед на държавен орган, служащите ще получават от работодателя си обезщетение в размер на 50% от брутното си заплащане, само че не по-малко от 75% от минималната работна заплата, заяви общественият министър Деница Сачева. Работодателите бяха против този текст, защото с изключение на него е планувано и още едно състояние - когато активността се приключва по самодейност на работодателя, да се изплаща цялостно трудово заплащане. Това съгласно тях щеше да докара до нужда в някои компании да се изплащат и двата типа компенсации - едни служащи да получават отчасти заплащане, а други - цялостно. 

По-късно Народното събрание отхвърли оферти от левицата план за налагане на мораториум върху прекъсването на подаването на електрическа енергия, топлоенергия, вода и телекомуникационни услуги за битово ползване заради неплащане на дължимите сметки. Така заплащанията се отсрочват единствено с до 20 дни.

По предложение на народния представител Георги Свиленски двете точки от проекторешението бяха гласувани поотделно. " За " оферти мороториум в първа точка от проекторешението на Българска социалистическа партия гласоподаваха 71 народни представители, срещу бяха шестима, а други 117 се въздържаха и предлагането не бе признато. По втора точка, която планува прекъсване на периодите за осъществяване на отговорностите на потребителите по договорите за доставка на електрическа енергия, топлоенергия, вода и телекомуникации за битово ползване, своята поддръжка дадоха 67 депутати, " срещу " бяха 20, а други 104 се въздържаха.

В претекстовете към проекторешението се показва, че апелите за нужния нескончаем престой в дома би трябвало да бъдат съпроводени с гаранции за обезпечаването на обикновени битови условия. Хората не трябва да се тормозят, че тези услуги ще бъдат прекратени, а въпреки това, ще се избегне скупчването на огромни групи хора пред пунктовете за заплащане на сметки за бита. Мораториумът ще обезпечи минимално успокоение и на тези български жители, които ще изгубят приходите си в резултат на наложените ограничаващи ограничения, показват вносителите.

Министърът на районното развиване Петя Аврамова съобщи пред депутатите, че е изработен разбор на тяхното предложение, съгласно който, това ще донесе повече негативи, в сравнение с позитиви за обществото. Сред отрицателните аспекти тя открои увеличаване на междуфирмената задлъжнялост, даването на опция на неточните платци да се възползват от обстановката, както и свръхзадлъжнялостта, в която биха изпаднали някои хора. Аврамова уточни, че към този момент очевидно се е разчуло, че ще има мораториум и за февруари от ВиК сдруженията регистрират с 30 на 100 понижаване на заплащанията, постъпили към тях.

 

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР