снимка БулфотоТрябва да опазим това българско наследство - Александровската гробница.

...
снимка БулфотоТрябва да опазим това българско наследство - Александровската гробница.
Коментари Харесай

Културният министър: Трябва да опазим това българско наследство - Александровската гробница

снимка Булфото

Трябва да опазим това българско завещание - Александровската гробница. Това коментира министърът на културата в служебното държавно управление проф. Велислав Минеков при инспекцията на фамозния некропол със фрески край едноименното хасковско село, съобщи Българска телеграфна агенция.

Необходимо е опазването на това неповторимо българско богатство - Александровската гробница, да продължи, без да се пестят средства. Трябва да продължи реставрацията й и да бъде обезпечена климатична апаратура, която да работи непрестанно, разяснява той. 

Тримата направиха повсеместен оглед на оригинала на гробницата. Тука е употребена най-старата в света технология за стенна живопис - така наречен енкаустика, напомни Минеков. Той акцентира, че са нужни средства, старания и експерти, и изрази паника от дългогодишното неглижиране на положението на културно-историческата полезност.

Проф. Валентин Тодоров означи, че за 20 години съвсем нищо не е направено, с изключение на залепването и инжектирането с хидравлична вар на паднали елементи от мазилката - технология, прилагана за първи път у нас.

Специалистът предложи гробницата да се консервира в достоверните условия, при които е достигнала до нас през вековете, като положението й във вътрешността да се управлява отдалечено и единствено специалисти да имат достъп до нея за проучването й. Това, по думите му, няма да коства прекомерно скъпо.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР