снимка БулфотоШефът на телевизия Европа не безизвестният Георги Харизанов, който

...
снимка БулфотоШефът на телевизия Европа не безизвестният Георги Харизанов, който
Коментари Харесай

Шефът на телевизия Европа Георги Харизанов осъди прокуратурата на 11 000 лева

снимка Булфото

Шефът на телевизия " Европа " не безизвестният Георги Харизанов, който е и член на ГЕРБ, съумя да осъди българската прокуратура на 11000 лв.. Причината е воденето против него дело за неизгодна договорка с " Напоителни системи ". Той беше назначен за началник на сдружението през 2011 година по време на първото държавно управление на ГЕРБ, само че през 2012 година беше отхвърлен, откакто стана ясно, че няма висше обучение. Покрай абсурда се разбра, че преди години е бил наказан условно за изнудване и против него има следствия за кражба и закана с ликвидиране, пише  .

През 2013 година Харизанов беше упрекнат и задържан за подписана неизгодна договорка за продажбата на 2000 тона скрап от " Напоителни системи ". Прокуратурата твърдеше, че продажбата е била на двойно по-ниски от пазарните цени.

След като в началото съдът го освободи против гаранция от 5000 лв., през декември 2013 година той още веднъж беше задържан след показания на неизвестен очевидец, който чул Харизанов да споделя в заведение, че желае " да се потапя при негрите в ЮАР ". Съдът одобри това като доказателство, че той има намерение да избяга и бе оставен в ареста до април 2014 година, когато беше освободен против гаранция.

Само две години по-късно Софийската градска прокуратура приключи следствието, откакто одобри, че няма закононарушение в продажбата на старите тръби.

Харизанов е завел делото против прокуратурата преди две години. Той претендира 35 000 лв. обезщетение за морални вреди от противозаконното обвиняване и 5000 лв. имуществени вреди от паричната гаранция. Пред съда той твърди, че " цялото стеснение и прокурорски напън надалеч не може да опишат единствено като позор, изтощение или боязън, а също по този начин и яд ". Харизанов споделя, че се е разделил със брачната половинка си за съвсем 4 месеца, в това число по време на Коледните и Новогодишни празници на 2013 година

По време на делото прокуратурата припомня, че през 2005 година Харизанов е дефинитивно наказан условно за изнудване на 2 години затвор с 3-годишен изпитателен период и 1000 лв. санкция. Прокуратурата показва, че има и още две обвинявания – за кражба и закана с ликвидиране, само че те не са довели до присъди.

Първоинстанционният съд намира за несъмнено, че прекратеното обвиняване за " Напоителни системи " е задоволително, с цел да обоснове основателността на претенцията за вреди. Освен отрицателните прекарвания около делото, съдът е взел поради, че Харизанов е бил разследван за тежко закононарушение, като досъдебното произвеждане е траяло 3 години, а той е стоял над 3 месеца в ареста. Съдия Елена Маврова споделя, че справедливото обезщетение за моралните вреди на Харизанов от това дело е 6 000 лв., а настрана осъжда прокуратурата да му заплати и 5000 лв. за имуществени вреди от отнетата парична гаранция.

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР