снимка: БулфотоС румънците остава реципрочният режим, който допуска свободно пътуване

...
снимка: БулфотоС румънците остава реципрочният режим, който допуска свободно пътуване
Коментари Харесай

По-строги мерки за неваксинирани влизащи в България

снимка: Булфото

С румънците остава реципрочният режим, който позволява свободно пътешестване сред двете страни.

Хора без имунизация, идващи от алена зона, към този момент ще се слагат наложително под карантина без право на подмяна

Министерството на здравеопазването прави съществени промени в граничните ограничения по отношение на пътуващи от страни в алената зона на разпространяване на COVID-19 с нова заповед на здравния министър. Заради изтичащия период на изключителната конюнктура, към този момент тази заповед е с доста къс период на деяние - от 29 юли до 31 юли, и евентуално ще обърка проектите на доста хора за пътешестване.

От четвъртък, 29 юли се отстранява възбраната за влизане у нас на жители на Европейски Съюз, ЕИП и Швейцария, които идват от страни в алената зона. Ако са имунизирани, те ще могат да влизат в България срещу негативен PCR тест. Ако обаче не са имунизирани, непознатите жители ще би трябвало да показват негативен PCR-тест и по едно и също време с това да се слагат в наложителна 10-дневна карантина. За разлика от настоящия режим, тази карантина няма да може да се анулира с негативен тест. В момента не позволяваме непознати жители, идващи от червена зона, в случай че не са непрекъснато пребиваващи у нас или в семейство с българи.

Лошата вест за българите е, че съвсем същият режим важи и за тях. Ако са имунизирани, би трябвало да показват негативен PCR тест. Ако не са имунизирани, ще се подложат на наложителна 10-дневна карантина без право на подмяна. Единственото облекчение за тях по отношение на чужденците е, че могат да си дойдат и без негативен тест. Досега българите можеха да си дойдат от червена зона без никакви документи, да се съгласят на 10-дневна карантина и да я анулират против негативен PCR-тест, изработен до 24 часа от идването. Тази опция отсега нататък отпада и това евентуално ще затрудни доста българи, тръгнали към родината.

Промяна има и за децата до 12-годишна възраст - до момента те пътуваха свободно единствено от зелена и оранжева зона, а от четвъртък още веднъж ще влизат без COVID-сертификати и от червена зона, както беше при започване на тази система.

В ограниченията по отношение на идващите от зелена и оранжева зона няма промени. За тях важат нормалните три детайла от европейския COVID-сертификат, като човек може да влезе с един от трите - ваксинация, доказателство за прекаран COVID-19 или негативен тест. В новата заповед са разказани типовете антигенни проби, признавани в този случай. Българските жители не престават да имат право да се върнат без нито един от тези документа, да одобряват 10-дневна карантина и да се освободят от нея с показване на негативен антигенен или PCR тест до 24 часа след прибирането. При оранжева зона не престават да се вършат спомагателни бързи проби на 5% от пътуващите.

В червена зона от европейските страни не престават да бъдат Кипър, Англия, Испания, Малта, Андора, Нидерландия. От заповедта излиза, че за англичаните достъпът до България остава отсечен, защото те не са нито в Европейски Съюз, нито в ЕИП. За Нидерландия пък изискванията се трансформират за четвърти път в последните дни - страната първо бе сложена в червена зона, а след това бе направено изключение като за Русия и Португалия и бе оповестено, че ще се позволяват непознати туристи против негативен PCR-тест. В понеделник обаче чужденците от Нидерландия се одобряваха с антигенен тест, а българите - с PCR.

Най-любопитна е обстановката с руснаците. Въпреки че някои европейски страни остават затворени за тях, ние облекчаваме режима и ги местим в оранжева зона. Така те към този момент ще могат да влизат единствено с ваксинация, до момента в който сега наложително им желаеме негативен PCR-тест. Това е много противоречиво решение, като се има поради, че руската ваксина не се признава в редица страни в Европейски Съюз. По същия метод стои въпросът и с пътуванията от Португалия, която беше в независима група с Русия в досегашните заповеди, а в този момент минава в оранжева зона.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР