Снимка БулфотоПред БНР националният консултант по инфекциозни болести проф. Татяна

...
Снимка БулфотоПред БНР националният консултант по инфекциозни болести проф. Татяна
Коментари Харесай

Издирват всички неимунизирани деца. При всеки обрив търсете лекар, съветва експерт

Снимка Булфото

Пред БНР националният съветник по инфекциозни заболявания проф. Татяна Червенякова посъветва при всеки обрив и подозрение за морбили при дете да бъде издирван педиатър - инфекционист или различен експерт. От Министерство на здравеопазването оповестиха, че персоналните лекари ще търсят и открият всички неимунизирани лица до 18-годишна възраст.

" Почти с началото на болестта, с неразположението и високата температура, се появяват и присъщи белези - с изключение на обрива, има и други присъщи клинични признаци, по които диагнозата може да бъде сложена ", изясни инфекционистът в изявление за предаването " Преди всички ", съобщи дир.бг.

Продължават проучванията на пациенти, които са били в контакт с заболели от морбили, оповестяват от Министерството на здравеопазването. Към момента има пет лабораторно доказани случая, а за 12 деца от Благоевградско са изпратени проби за проучвания, само че съгласно здравните управляващи става въпрос за морбили. Като защитна мярка в Разлог се затваря педиатричното поделение.

Според проф. Червенякова сега обстановката със болестта е тревожна.

" Една от засегнатите общности, което е в Разлог и региона, е ромската. Там доста мъчно контактните могат да бъдат изолирани, тъй като фамилиите имат повече деца. Контактите към този момент са направени. Трябва да изчакаме и всекидневно да следим ", означи инфекционистът.

Проф. Червенякова разяснява и новите настроения за неваксиниране на децата:

" Просвета, култура и отново култура. Ако в този момент на вратата ни чука морбили много съществено, на следващия ден ще се появи друго заболяване, което ни държи нащрек. Възможността да се запознае обществото, да има информация стои от една страна. От друга страна има правила и държания, които би трябвало да се съблюдават от обществото, в случай че то желае да работи и да се развива. Трябва да се откри механизмът, който би трябвало да се съблюдава. Задължителните имунизации и профилактика би трябвало да бъдат спазвани. Трябва да се върне доверието към лекаря ".

Издирват неимунизираните деца

На всички районни здравни инспекции в страната е разпоредено посредством общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и открити всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната скица и незабавното им обгръщане с една доза ваксина против морбили, паротит и рубеола. Това се споделя в известие на Министерство на здравеопазването.

В него се напомня, че според Имунизационния календар на Република България на децата гратис се слагат наложителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина против морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация против морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Всички лекари на територията на страната следва да подходят с изключително внимание към пациенти със подозрение за морбили.

Световната здравна организация дефинира отхвърли от имунизации като една от главните рискове за 2019 година Организацията показва, че през 2018 година случаите на морбили са нарастнали с 30%.

Колко са болните към 14 февруари

Пет от случаите са доказани лабораторно в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ. На 14 февруари следобяд РЗИ-Благоевград рапортува в Министерство на здравеопазването за открити 12 контактни лица - деца сред 5-месечна и 9-годишна възраст, чиято клинична картина подхожда на болестта, от общо 145 издирени контактни лица. Лабораторните резултати на тези 12 пациента се чака да бъдат подготвени в късния следобяд на 15 февруари, само че и на този стадий медицинските експерти са на мнение, че става въпрос за морбили ", осведоми на брифинг доктор Радосвета Филипова, държавен специалист в дирекция " Здравен надзор " в Министерство на здравеопазването.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР