снимка БулфотоПовече от 100 000 българи изминават десетки километри всеки

...
снимка БулфотоПовече от 100 000 българи изминават десетки километри всеки
Коментари Харесай

Все повече българи търсят по-добро заплащане в големите градове

снимка Булфото

Повече от 100 000 българи изминават десетки километри всеки ден, с цел да работят в някой от огромните градове в страната. Причината - прехраната в дребните градове е все по сложна, предприятия съвсем няма, а цената на труда е все по-ниска, предава Bulgaria ON AIR.

Любо Панчев живее в село Гара Бов. Той си вади хляба, с помощта на строителството. Избрал е да работи в София. Така всеки ден изминава 49 километра с трен за към 50 минути, с цел да стигне до работа.

" Предпочитам да работя там, където пребивавам. Само че работа в София има повече и е по-добре платена ", показа Любо Панчев.

Освен размера на заплатите, обаче специалистите показват, че неналичието на работни места също е определящ фактор за това хората да работят в по-голeмия град.

" Най-високата брутна заплата междинна за страната е в София, където възнаграждението е малко повече от 1800 лева Най-ниското заплащане е в Благоевград, Видин, Кюстендил ", сподели Атанаска Тодорова от КНСБ.

Поне 100 000 души пътуват всеки ден до друго обитаемо място. Според данни на общините приблизително дневно в София от прилежащи общини влизат към 17 000 работещи.

Само от Перник броят им е 11-12 000 души. От другите близки градове най-вече работещи идват от Ихтиман, Своге, Самоков, Костинброд и Драгоман.

Към Варна и Бургас всяка заран отиват по 10 000 от близките насели места. Сезонните служащи в столицата през лятото стигат до 42 000 души. През зимата те са към 15 000.
 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР