Снимка: БулфотоПоради големия медиен интерес пресцентърът на Прокуратурата на Република

...
Снимка: БулфотоПоради големия медиен интерес пресцентърът на Прокуратурата на Република
Коментари Харесай

Ето какво съдържа обвинителния акт срещу Иванчева, Христова и Дюлгеров

Снимка: Булфото

Поради огромния медиен интерес пресцентърът на Прокуратурата на Република България показва информация за обвинителния акт против кмет, заместник-кмет и някогашен кмет на столичен регион, внесен в Специализирания углавен съд на 22 август 2018 година

Обвинителният акт против Десислава Иванчева, Биляна Христова - Петрова и Петко Дюлгеров е за рушвет в изключително огромни размери, представляващ изключително тежък случай, осъществен посредством изнудване, чрез корист със служебно състояние, написа novini.bg.

Въз основа на събраните от Специализираната прокуратура доказателства, е открита следната фактическа конюнктура:

На 24.11.2016 година, след извършени частични избори, обвинената Десислава Иванчева, положила клетва като кмет на регион „ Младост “- Столична община, а на 09.12.2016 година назначила обвинената Биляна Христова-Петрова за заместител кмет с сектор „ Култура “. От 19.04.2017г. на обв. Христова – Петрова бил предоставен сектор „ Управление на общинската благосъстоятелност и жилищния фонд “ и „ Регистрация и надзор на комерсиалната активност “.

Обв. Иванчева персонално резюлирала преписките и определяла чиновниците, на които ги възлагала за работа. Това довело до закъснение придвижването на голям брой преписки и натрупването им в кабинета на обвинената.

Общият брой на откритите неразпределени преписки при осъществените неотложни процесуално – следствени дейности надвишавал 1000. Преобладаващата част от тях касаели административни процедури, свързани с създаване на строителни обекти на територията на регион „ Младост “ - Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Едно от сдруженията със забавена административна процедура по съобщаване на заповед за одобрение на изменение на проекта за регулация и застрояване /ИПРЗ/ и на работния организационен проект /РУП/ било „ Ваклин груп “ ООД, с шеф Александър Ваклин. Всяка седмица представител на „ Ваклин груп “ ООД посещавал постройката, в която се обитава районната администрация и се интересувал за придвижването на заведената на 16.06.2017г. кореспонденция. Служителите в деловодството съобщавали, че преписката е при кмета на регион „ Младост “- Следствен отдел към окръжна прокуратура и към момента не е резолирана за работа на съответен чиновник.

На 09.10.2017 година от името на сдружението била подадена писмена молба до кмета на регион „ Младост “-СО с искане за предприемане на дейности, а на 18.10.2017 година „ Ваклин груп “ ООД подало заявление за подпомагане и до основния проектант на Столична община, за превъзмогване бездействието на способния орган.

Въпреки по този начин подхванатите дейности, съобщаването на заповедта на основния проектант на Следствен отдел към окръжна прокуратура продължавало да се бави, заради което на 12.12.2017 година представляващият „ Ваклин груп “ ООД подал тъжба в Административен съд – София град против безмълвния отвод на кмета на регион „ Младост “ – Следствен отдел към окръжна прокуратура. В жалбата е отправено искане за издаване на наложителни инструкции на административния орган по отношение на разгласяването на заповедта от 14.06.2017г. на основния проектант на Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Наред с това Александър Ваклин търсил метод да организира персонална среща с кмета на регион „ Младост “ – Следствен отдел към окръжна прокуратура. Неуспешните му опити го стимулирали да сезира и Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество /КПКОНПИ/.

При диалог с изпълнявалия функционалностите на кмет на регион „ Младост “ – Следствен отдел към окръжна прокуратура, в интервала 2007 година -2011 година - обв. Петко Дюлгеров, обвинената Иванчева му декларирала, че е приела „ персонално “ случая на „ Ваклин груп “ ООД, поради заведеното от свид. Ваклин административно дело против общината. Изразила безапелационното си желание да изчака да завърши правосъдното произвеждане и едвам тогава да предприеме дейности по преписката.

Казусът на „ Ваклин груп “ ООД бил съществена тематика на диалог и на извършената на 16.03.2018 година среща сред тримата обвинени – Десислава Иванчева, Биляна Христова – Петрова и Петко Дюлгеров в пицария в ж. к. „ Борово “. Постигнали единодушие да изискат рушвет от свид. Ваклин в размер на 250 000 евро, като обв. Дюлгеров поел ангажимент да му заяви за размера на сумата и да реализира по-нататъшната връзка.

На 19.03.2018 година в осъществяване на общата цел – да се облагодетелстват непозволено, обв.Дюлгеров се срещнал и съобщил на Александър Ваклин, че обв. Иванчева желае да получи сумата от 250 000 евро, с цел да извърши отговорностите си по административната процедура на оповестяване на заповедта за одобрение на изменението на проекта за регулация и застрояване /ИПРЗ/ и на работния организационен проект. Уклончивият отговор на Ваклин, че ще намерения, улеснил обв. Петко Дюлгеров при осъществяване на желанията да посредничи при договарянията. При следващата среща сред Ваклин и Дюлгеров на 23.03.2018 година, последният предложил заплащанията да бъдат на три пъти по към 70 - 80 хиляди евро.

На 03.04.2018г. към 14:00ч. тримата обвинени се срещнали още веднъж, с цел да обсъдят предлагането, което обв. Дюлгеров отправил към Александър Ваклин - заплащане на части на желаната като рушвет сума. Постигнато било единодушие 20 % от общата сума да остане за Дюлгеров, а заплащанията да са 3 по 75 000 евро.

При извършената среща с Ваклин в същия ден /03.04.2018 г./, обв. Дюлгеров разбрал, че „ Ваклин груп “ ООД има и други недвижими парцели, отредени за застрояване на територията на регион „ Младост “ - Следствен отдел към окръжна прокуратура, за които следва да се подхващат административни процедури. Двамата коментирали, че в случай че заплати поисканата сума като рушвет - по 20 евро на кв. м. застроена повърхност, за останалите парцели Ваклин ще би трябвало да заплати към 1 000 000 евро. Затова обв. Дюлгеров поел ангажимент да предложи на обв.Иванчева да понижи цената на 10 евро за кв. м. или общата сума, която Ваклин да заплати, да е в размер на 500 000 евро.

Така се стигнало и до общото единодушие на тримата обвинени реализирано на срещата им на 11.04.2018 година да бъде повишен размера на в началото поискания рушвет от 250 000 евро на 500 000 евро.

Вечерта в понеделник, на 16.04.2018 година, обвиненият Дюлгеров потърсил Александър Ваклин, с цел да му каже, че Иванчева персонално му е декларирала, че няма да придвижи процедурата, до момента в който не си вземе парите. Така се стигнало до ангажимента предаването на първата част да се реализира на идващия ден - 17.04.2018 година, в кафене „ Мементо “ на ул. „ Георги С. Раковски “ № 106 в гр. София.

Около 11.00 часа на авансово контрактуваното място Ваклин предал на Дюлгеров авансово белязаните от органите на следствието банкноти в евро на обща стойност 70 000 евро. В тоалетната на заведението обв. Дюлгеров отброил от дадените му, парична сума в размер на 14 000 евро и ги прибрал настрана в чантата си. Непосредствено по-късно - в 11:14 ч. Дюлгеров провел диалог по телефона с обв. Биляна Христова-Петрова и се разбрали да се видят в 11:30ч. в заведението „ Марая “, на ъгъла при градинката на „ Кристал “.

Малко след диалога потърпевшият Ваклин и обвиненият Дюлгеров напуснали кафене „ Мементо “ като Дюлгеров се отправил към кафене „ Марая “. На мястото на срещата пристигнали обвинените Иванчева и Биляна Христова - Петрова. Тримата седнали на външна маса и говорили към час за разнообразни неща. Обсъдили още веднъж и случая на Ваклин. След като обв. Дюлгеров удостоверил, че е получил първата част от желаната парична сума, тримата дружно напуснали заведението и тръгнали към паркирания наоколо до ул. „ Славянска “ № 11 длъжностен автомобил, с който пристигнали обвинените Иванчева и Христова-Петрова.

Иванчева заела шофьорското място, обв. Дюлгеров седнал на предната седалка до нея, а обв. Биляна Петрова - на задната седалка. Вътре в автомобила, обв. Иванчева попитала Дюлгеров дали е взел своята част от парите, авансово контрактуваните 20 % и откакто той удостоверил, двете обвинени поискали да се реалокира на задната седалка до обв. Петрова. Обв. Дюлгеров седнал откъм гърба и предал три пачки банкноти, захванати с ластик - две от тях с банкноти с номинал от по 100 евро и една пачка с банкноти с номинал от по 500 евро, всички белязани от органите на следствието, на обща стойност 56 000 евро. След като обвинените Иванчева и Биляна Петрова-Христова се уверили, че и трите пачки съдържат банкноти в евро, последната ги сложила в бял кашон с лого на кафе „ Илли “. Веднага по-късно, в 12:50 ч. Иванчева се обадила по телефона на служителка в общинската администрация и ѝ разпоредила да откри преписката на „ Ваклин груп “ ООД в кабинета ѝ и незабавно да я съобщи за работа.

След този диалог, обв. Дюлгеров слязъл от автомобила и тръгнал пеш в посока Народния спектакъл. Последвали го оперативни чиновници, работещи по случая, които го задържали наоколо до входа на „ Гранд хотел София “.

За откритата при персоналния си обиск сума от 14 000 евро, обвиненият Дюлгеров декларирал пред проверяващите, че тя е част от получената от Александър Ваклин обща сума от 70 000 евро.

При осъщественото в хода на следствието освидетелстване на обв. Петко Дюлгеров с UV лампа са осветени дланите му и са открити петна със зеленикава флуоресценция. Това е дало съображение да се изземат и обтривки с етилов алкохол от дланите му, които са приложени като материални доказателства по делото.

При напускането на автомобила от обв. Дюлгеров, обв. Биляна Христова – Петрова се преместила на предна дясна /пасажерска/ седалка, след което автомобилът, ръководен от обвинената Иванчева потеглил в посока бул. „ Васил Левски “. Спрян е за инспекция от чиновници на КПКОНПИ и Столична дирекция на вътрешните работи, след което от проверяващите органи са подхванати неотложни следствени дейности за документиране на незаконната активност.

При претърсването в автомобила са били конфискувани обтривки от разнообразни елементи - дръжки на порти, волан, скоростен лост, лост за чистачки, лост за мигачи, клипси на защитни колани, контактен ключ за автомобила, оставен на предното табло, над кормилото.

Зад предна лява седалка, на пода на автомобила бил открит белия кашон с лого на кафе „ Илли “ и оставените в него от обв. Биляна Христова – Петрова под бял подаръчен плик три пачки с банкноти в евро. Банкнотите са разказани съответно в протокола със серийни номера.

При осъществените неотложни процесуални дейности по отношение на Христова-Петрова е открита характерна флуоресценция върху пръстите на лявата ръка от горната страна, откъм дланта; на дясната ръка в региона на ноктите, както и в региона към устата и деколтето. При освидетелстването, осъществено с писменото единодушие на обвинената за времето от 20:10 ч. до 20:45 ч., са конфискувани обтривки с етилов алкохол от гореописаните области на тялото ѝ. Действията и констатациите са документирани във фотоалбум.

При осветяването с UV лампа на двете ръце на обвинената Иванчева също е открита характерна флуоресценция - странично на дланта на дясната ръка откъм дребния пръст, от външната страна и отвътре на лявата ръка сред дребния и безименния пръст, както и в региона на устата и носа.

В дамската чанта на обв. Иванчева е открит, конфискуван и прибавен като материално доказателство по делото - 1 бр. бял бележник с надпис, с изписан на ръка текст на първи и втори лист със наличие:

„ В – 12,500х15

I 12 500 х 15 – 187 500

40 000 х 10 – 400 000.... “.

В хода на следствието по делото е назначена сложна правосъдна физикохимична, техническа и дактилоскопна експертиза, с обекти на проучване конфискуваните обтривки от тримата обвинени, банкнотите, от частите на претърсвания автомобил и контролните проби към тях. Проверена е истинността на конфискуваните банкноти, както и съществуването на годни дактилоскопни следи, върху приобщения като материално доказателство сенник на автомобила.

По делото са направени лицевоидентификационна и фотосъпоставителна експертизи на конфискуваните записи от камерите на заведението, в което се провела срещата сред тримата обвинени на 17.04.2018 година

И по отношение на тримата обвинени продължава да се ползва мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

Предстои Специализираният углавен съд да насрочи делото за разглеждане в разпоредително съвещание.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР