Снимка: БулфотоПо данни на КНСБ за първото тримесечие на годината

...
Снимка: БулфотоПо данни на КНСБ за първото тримесечие на годината
Коментари Харесай

Обявиха колко пари месечно на човек са нужни за издръжката на живот

Снимка: Булфото

По данни на КНСБ за първото тримесечие на годината за четиричленно семейство са били нужни 2442 лева или по 610 лв. на човек, което е с 32 лв. повече от предходната година, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Работната заплата продължава да бъде главният източник на приход в домакинските бюджети, сочи отчетът на КНСБ. Средната работна заплата по предварителни данни за предходната година е достигнала 1135 лева, което е номинален растеж от 9,4% и действително повишаване от 6,4%.

Най-висока продължава да бъде заплатата за бранша на осведомителните технологии.

За 2018 година България продължава да е с най-ниската работна заплата в Европейски Съюз, като брутната е била 580 евро. За съпоставяне в Германия брутната заплата е била 3880 евро.

КНСБ предлага чрез поредни стъпки и годишно нарастване на заплатите с 12 до 15% годишно междинната работна заплата да доближи през 2022 година 1800 – 1900 лева при ниво на минимална заплата от 900 лева. 

В сферата на услугите трайно се задържат като ниско платени дейностите „ Ресторантьорство “, „ Социална работа “, „ Обслужване на здания “ и „ Озеленяване “, а в индустрията – „ Производство на дървен материал “, на мебели и облекло, както и обработката на кожи.

,,5.2 пъти е била през 2017 година разликата сред най-високата и най-ниска междинна работна заплата по браншове. През миналата година към този момент е 5.9 пъти разликата. Заплатите нарастват. Да, пари се отделят, както в частния, по този начин и в държавния бранш, само че разликата сред най-долните и най-горните работни заплати, в случай че най-долните са ресторантьорство и хотелиерство, а най-горните са осведомителни технологии, финансови услуги и така нататък - тази разлика нараства. И следи се изключителна поляризация на обществото и изгубване на междинната класа``, разяснява данните на КНСБ икономистът от Института за обществени и синдикални проучвания Любослав Костов.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР