Снимка БулфотоПилоти от военната база край Граф Игнатиево са отказали

...
Снимка БулфотоПилоти от военната база край Граф Игнатиево са отказали
Коментари Харесай

Военни пилоти от Граф Игнатиево отказват да летят – държавата праща проверка дали има бунт

Снимка Булфото

Пилоти от военната база край Граф Игнатиево са отказали да летят. Това стана ясно след изказване на зам.-министъра на защитата Атанас Запрянов пред публицисти в постройката на Министерския съвет.
Според него казусът е в незадоволителния брой годни изтребители, написа Флагман.бг.

Съветът за защита към Министерството на защитата е решил да бъдат отпуснати в допълнение 20 млн. лв. за закупуване на авиационно гориво до края на тази година. Това гориво по планове на експерти ще обезпечи естествена летателна подготовка и носене на бойното дежурство до октомври следващата година.

След въпрос дали това е сигнал от страна на водачите от авиобазата в Граф Игнатиево към политическото управление на страната и дали единствено моторите и маслата са причина да спрат полетите, Запрянов отговори: „ Полетите не са спрени, само че това е информация, която ние ще проверим. Ще проведем среща с летците от Граф Игнатиево. По принцип, с цел да има обикновено действие на нашата авиация са нужни три условия. ”

Тези условия били: изправна летателна техника; налично авиационно гориво за осъществяване на подготовката; както и водачи, които да имат съответните привички и натренираност, с цел да могат да летят.

„ В случая незадоволителният нальот на избрана категория водачи се дължи точно на първо място на непълен брой летателни самолети в летателна валидност, защото това е единственото изискване, откакто има гориво и предпочитание от водачите да летят, да осигурим повече оперативни самолети “, изясни Запрянов.

На въпрос през днешния ден ще има ли представител на Министерство на защитата, който ще отиде на място да ревизира какви са аргументите да спрат полетите, зам.-министърът отговори: „ Днес ще има, първо, съвещание при началника на защитата. След което ще се отиде на място в Граф Игнатиево и ще се беседва с водачите - тези, които имат такава рекламация, че се усещат неуверени, за да се вземат ограничения и да преодолееме тази нерешителност. Все отново един военен водач би трябвало да се усеща убеден, когато излетява. ”

Министерство на защитата правело всичко допустимо да поддържа самолетите МиГ-29 в летателна валидност, която да разрешава воденето както на естествена подготвителна активност, по този начин и носенето на дежурство по air policing.

Част от водачите от базата в Граф Игнатиево са показали нерешителност за осъществяване на полети, сподели зам.-министърът на защитата по отношение на информацията, че водачите от авиобазата през днешния ден няма да организират плануваните образователни полети, защото всеобщо са докладвали, че се усещат психически непригодни да летят и ще бъде носено единствено дежурството по air policing.

„ Темата, която желая да разясня, е проявената нерешителност на част от водачите в Граф Игнатиево за осъществяване на полети, обвързвана на първо място, съгласно тяхната оценка, на незадоволителна тренираност заради незадоволително летателни часове “, разясни той.

Във връзка с неналичието на задоволително самолети в подготвеност да летят, Запрянов изясни, че са получени 10 мотора по контракт с РСК-МиГ, от които 4 нови и 6 отремонтирани.

Няма проблеми с новите мотори, а ремонтираните мотори, по оценка на специалистите, са в положително техническо положение.
„ Единственият проблем, който не разрешава към този момент да бъдат употребявани, е, че тези ремонтирани мотори са комплектувани с копие на съпроводителните документи “, изясни Запрянов и добави, че според условията на контракта би трябвало да се удостовери, че тези копия подхождат на оригиналите.

„ Двигателите са отремонтирани в цех, който е част от РСК-МиГ. Те са отремонтирани в цех на производителя. След като се посочи сходствата на копията с истинските документи, ще бъде позволено потреблението на тези мотори, с което ще се усили броят на оперативните самолети и ще даде опция с по-голям брой авиационна техника да се прави и тренировката на водачите “, каза още той. По думите му към сегашния миг има задоволително авиационно гориво за осъществяване на полети.

По информация на командира на Военновъздушните сили (ВВС), все още има 7 оперативни МиГ-29.
„ Ако част от тези мотори, които сме получили, бъдат подкачени на авиационната техника, броят на оперативните самолети може да нарасне до 9-10, което съгласно плановете на командира и на командването на Военновъздушни сили е естественият брой оперативни самолети, които биха разрешили да се увеличи нальотът на летците “, съобщи Атанас Запрянов.

По информация на " Медиапул " причина за недоволството е следващото отсрочване от страна на страната на закупуването на нов вид изтребител. 

Според таблоидно издание, " протестът " в Граф Игнатиево може да е инспириран от самия президент Румен Радев, който допреди година бе пълководец на Военновъздушни сили. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР