Снимка: БулфотоПет партии са сигурни за новия парламент, ако изборите

...
Снимка: БулфотоПет партии са сигурни за новия парламент, ако изборите
Коментари Харесай

Проучване на Екзакта: Пет партии са сигурни за новия парламент

Снимка: Булфото

Пет партии са сигурни за новия парламент, в случай че изборите бяха на 22 февруари, сочат данните от изследване на " Екзакта Рисърч груп ".

Преднината на ГЕРБ пред Българска социалистическа партия е статистически важен дял. Въпреки това, в навечерието на акцията не може да се приказва за предрешеност на вота, тъй като това би означавало липса на залог.

Възможно е да има оспорвана конкуренция за третото място сред " ИТН ” и Движение за права и свободи. Предимството на Движение за права и свободи е в големия избирателен опит и във високата стартова готовност на електората на партията. Електоратът на Слави Трифонов към момента не е задоволително безапелационен в избора си. 

Следва " Демократична България " с 5,1.

За огромните партии е изключително значимо кои от дребните партии имат късмет да се преборят за посланичество в новия състав на Народното събрание. Видимото стесняване на готовността да се гласоподава на изборите през последните месеци изостри изключително доста апетитите на по-малките политически играчи.

След това попадат няколко партии, за които акцията ще има решаващо значение. Това са преди всичко Вътрешна македонска революционна организация с 4,1% и положителни шансове да попаднат в Народното събрание поради твърдостта на електората им и капацитета им измежду периферни гласоподаватели.

" Изправи се! Мутри вън! ” е с 3,9% и също с шансове да попаднат в Народното събрание, само че в случай, че активизират в по-голяма степен електората си.

" Републиканци за България " са с 3,1%. Тук твърдостта на електората не е проблем. Предизвикателството е в това до каква степен в границите на акцията ще съумеят да разширят политическото си въздействие.

Коалицията сред " Воля " и НФСБ е с 2,7%. Този дял все още е предполагаем и ориентировъчен, защото занапред ще мерим електоралната тежест на тези две партии в обединението, която оповестиха преди дни (по време на теренната работа на актуалното изследване).

Някои партии и обединения могат до поднесат изненади по време на акцията и даже в деня на избор. Тези изненади не могат да бъдат калкулирани от социолозите поради методически ограничавания.

По време на акцията към главната група от по-малките партии ще се опитат да се приближат АБВ и " Възраждане ", които потеглят с актив от към % в навечерието на акцията. Всички партии, отвън посочените в двете графики означаваме като " други ” и те общо получават 10,4%.

Данните са от национално проучване на " Екзакта Рисърч Груп ”, извършено в интервала сред 15 и 22 февруари измежду 1005 пълнолетни българи по метода " лице в лице ". Извадката включва 123 гнезда в 90 обитаеми места на територията на страната. Изследването се организира със лични средства в границите на изследователската стратегия на Екзакта.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР