снимка БулфотоНепубликувани документи от личния архив на Стефан Стамболов и

...
снимка БулфотоНепубликувани документи от личния архив на Стефан Стамболов и
Коментари Харесай

Непубликувани документи от архива на Стамболов и кореспонденцията му със Захари Стоянов бяха показани в Медвен

снимка Булфото

Непубликувани документи от персоналния списък на Стефан Стамболов и неговата преписка със Захарий Стоянов бяха показани през днешния ден в Медвен по време на Вторите четения, отдадени на видния деятел на Съединението. Те са предоставени от доцент Милен Куманов от Института по история към Българска академия на науките и бяха показани от Иван Иванов от Исторически музей - Котел, заяви Българска телеграфна агенция.

В Медвен бяха празнувани 135 години от Съединението и 170 години от рождението на Захари Стоянов.

В къщата - музей " Захарий Стоянов " за приноса му приказва писателят Любомир Котев, създател на книгата " Романът на Захарий ". Специалният посетител гл. ас. доктор Николай Хрисимов от Великотърновския университет уточни в своята сказка за " Делото на Захарий за въздигане на българската държавност ", че в действителност тъкмо Захарий Стоянов вкарва използването на думата апостоли за ръководителите на въстаническите окръзи от 1876 година

Наградени бяха участниците от ученическия конкурс за есе " От медвенските пасища до председателството на Народното събрание ". Мария Черкезова от 11 клас на сливенската филантропична гимназия зае първо място в състезанието. С цветя на благодарност бе обсипан паметника на летописеца на българските въстания и идеолог на Съединението.

Организатори на четенията са регионалната администрация в Сливен, общината и историческият музей в Котел, кметството и читалището в с.Медвен.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР