През изминалата седмица - първа от началото на предизборната кампания

...
През изминалата седмица - първа от началото на предизборната кампания
Коментари Харесай

АЕЖ: Делото на Костадин Ангелов срещу журналист има характеристики на SLAPP

През миналата седмица - първа от началото на предизборната акция за народен и европейски парламент - Костадин Ангелов, някогашен министър и претендент за народен представител от ГЕРБ-СДС, излезе със серия от изявления в формалния си Facebook профил, ориентирани против дългогодишната здравна кореспондентка на " Капитал "  Десислава Николова. От тях разбираме, че кандидат-депутатът е несъгласен с материали на Николова, евентуално уличаващи го в присъединяване в спорни управнически решения.

В своите постове бившият министър не дава съответни документални опровержения на журналистическите материали, само че ги дефинира като " подправени вести " и се заканва да заведе правосъдно дело против журналистката. По един от въпросите господин Ангелов показва за доказателство в поддръжка на думите си прессъобщение на Министерството на здравеопазването, в чието наличие обаче доказателства липсват. Затова го призоваваме в името на публичния интерес да разгласява всички документи, които биха помогнали да се изяснят всички обстоятелства и условия, изнесени в упоменатите от него изявления.

 

Въпреки че всеки има право да търси правата си и да пази положителното си име, когато счита, че то е наранено, съдебните процеси против публицисти следва да бъдат последна мярка, към която би могло да се прибегне само след привършване на останалите благоприятни условия. Ето за какво АЕЖ се свърза с господин Ангелов, с цел да му напомни, че би могъл да изиска право на отговор от медията, а също по този начин и да сезира Комисията за журналистическа нравственос, в случай че счита, че правата му са нарушени от медийни изявления. От думите му не стана ясно дали той и юридическият му екип са изчерпали тези благоприятни условия да оборят изложената информация, преди да решат да прибегнат до съд, и то в интервал на предизборна акция.

Въпреки че господин Ангелов твърди, че делото, което счита да заведе, няма да е дело пестник, посочваме, че не ищецът дефинира по кое време това е по този начин и по кое време са налице характерностите на SLAPP (стратегически каузи против общественото участие).

В множеството случаи един политик разполага със доста повече запаси и това прави присъединяване в процеса на двете страни неравнопоставено. Делото би могло да има вцепеняващ резултат освен върху съответния публицист и медия, а и върху цялата колегия, която сега работи в условия на обилни ограничавания по отношение на акцията за народен и евровот.

Припомяме, че съгласно одобрената процедура на Европейския съд по правата на индивида, персоналната сфера и репутацията на политиците се употребяват с по-ниска степен на протекция от тази на елементарните жители, изключително що се отнася до журналистическа рецензия (Лингенс против Австрия, 1986).

Не на последно място, делата плесници против публицисти в България се дефинират като сериозен проблем от редица интернационалните организации и се поменават в последния отчет на " Репортери без граници ". За ограничение на тези каузи неотдавна бе призната европейска инструкция, както и рекомендация на Съвета на Европа. Всеки политик, дръзнал да води такова дело, компрометира освен личното си име, само че вреди и на своята политическа мощ.

 

" Не бива да се не помни, че по време на избори правото на жителите на информация е извънредно значимо, с цел да могат те да реализират осведомен избор, по думите на Конституционния съд ", разяснява юрист Александър Кашъмов, шеф на " Програма достъп до информация ".

 

" След нежния прогрес на страната в рейтинга на " Репортери без граници " би трябвало да вървим напред, а политиците да се регистрират пред медиите и обществото и да помнят, че умишлено и целеустремено са се изложили на близко наблюдаване от жителите и медиите ", добавя той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР