снимка БулфотоНа всеки два дни се появява по още един

...
снимка БулфотоНа всеки два дни се появява по още един
Коментари Харесай

По един нов милионер на всеки два дни в България

снимка Булфото

На всеки два дни се появява по още един човек, който може да се похвали, че има над 1 млн. лева на депозит в банка. През второто тримесечие на годината банковите влогове на жители с над 1 млн. лева в тях нарастват с 45 броя и в края на юни доближават 987 броя, демонстрират данните на Българска народна банка, съобщи fakti.bg .

В края на предходната година след раздаването на коледните бонуси милионерските депозити доближиха рекордните 1029 броя, написа „ Труд “. През първото тримесечие част от парите бяха изхарчени и броят, както и общата сума на средствата в милионерските депозити в края на март понижа. Но през второто тримесечие на годината, в изискванията на здравна и икономическа рецесия, най-богатите хора в страната са икономисали обилни средства.

Общата сума на средствата в милионерските депозити нараства с 8%, или със 188 млн. лева за три месеца, а в границите на година растежът е с 12,3%, или с 277 млн. лева Кризата ограничи разноските на хората, вследствие на което през второто тримесечие се усилват всички депозити с над 2500 лева в тях, само че при най-големите влогове на жители с по над 1 млн. лева растежът е максимален.

При всички депозити в размер сред 5000 лева и 1 млн. лева растежът на броя им през последното тримесечие и на общата сума в тях е с сред 1,6% и 2%. Оказва се, че и хората с по-малки спестявания и тези със обилни суми в банките са икономисали пари по време на рецесията.

Изключение вършат депозитите в размер до 2500 лева, които не престават да понижават. През второто тримесечие на годината те понижават със 173 хиляди броя, а в границите на година - с 388 хиляди броя и в края на юни са малко над 6,5 млн. броя. От една страна това се дължи на това, че хората с по-скромни финансови благоприятни условия теглят парите си и закриват депозити, с цел да свържат двата края на фамилния бюджет. От друга страна доста хора имат по няколко дребни влога, които избират да обединят в един с по-голяма сума.

Общата сума в депозитите на жители през второто тримесечие нараства с над 1 милиарда лева и в края на юни надминава 57,1 милиарда лева За година спестяванията на хората в банките са нарастнали с над 4,1 милиарда лева

Големи компании теглят от сметките си

Ситуацията при спестяванията на компаниите е малко по-различна от тази при жителите. Общата сума на депозитите на компании с над 1 млн. лева в тях понижава с 80 млн. лева през второто тримесечие и в края на юни доближава 13,98 милиарда лева, демонстрират данните на Българска народна банка. Същевременно броят на фирмените влогове с над 1 млн. лева се усилва със 177, и в края на юни те са 3945 броя. Оказва се, че в рецесията доста компании теглят от спестяванията си, с цел да дават заплати и да покриват останалите си разноски, само че други не престават да натрупат обилни суми на влог.

Спад има при фирмените влогове със суми до 5000 лева в тях. Но спестяванията на компаниите, които разполагат със суми сред 5000 лева и 1 млн. лева, нарастват през последното тримесечие.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР