Снимка: БулфотоНа координационна среща на ПЕС преди заседанието на Европейския

...
Снимка: БулфотоНа координационна среща на ПЕС преди заседанието на Европейския
Коментари Харесай

Станишев: Европарите за възстановяване да стигнат до гражданите и бизнеса навреме

Снимка: Булфото

На координационна среща на ПЕС преди съвещанието на Европейския съвет, планувано за тези вечер в Брюксел, леви министър председатели и комисари разискаха идните договаряния за идващия бюджет на Европейски Съюз, обвързаността с върховенството на закона, както и външната политика на Съюза, оповестява.

„ Планът за възобновяване на европейската стопанска система, признат от водачите през май, е историческа стъпка. Необходимо е обаче да се избегне излишно закъснение и процесът по договарянията за идващ бюджет на Европейски Съюз да завърши в най-кратки периоди. Само по този начин можем да подсигуряваме, че средствата ще стигнат до хората и бизнеса в точния момент. Социалистите ще продължаваме да настояваме за по-ефективен механизъм за обвързване на европейските средства с върховенството на закона, както и за съответно финансиране на основни начинания на ПЕС, които Урсула фон дер Лайен към този момент разгласи за цели и на Европейска комисия. Сред тях са План за младежка претовареност, Механизъм за обезщетение при безработица, Младежка гаранция, Детска гаранция, Фонд за обективен преход към нисковъглеродна стопанска система и други “, съобщи Станишев, който беше хазаин на срещата.

Президентът на ПЕС разяснява и първия отчет на Европейската комисия за България по новия общоевропейски механизъм за върховенството на закона:

„ По-малко от година откакто ръководещите преждевременно оповестиха успех и преустановяване на мониторинга над България, Европейска комисия сложи тежка оценка за политическата обстановка в страната. Вълната от въодушевени реакции и разбори от страна на властимащите неуместно контрастира с недвусмислените изводи за свободата на медиите, правосъдната система, битката с корупцията и безредния законодателен развой.

Тревожно, и в прорез с ползите на България, е и заключението, че паралелно с новия изчерпателен механизъм за наблюдаване на върховенството на закона в Европейски Съюз остава в действие и досегашният мониторинг за страната. От години евродепутатите-социалисти сме безапелационни, че той от дълго време е привършен и редицата кавги, огромните корупционни практики и злоупотребата с власт у нас са удостоверение за неговата неефективност като инструмент за попречване на политическа и институционална рецесия.

Несъстоятелна е тезата, че България е жертва на клеветническа акция. Посочените проблеми са явни за всички, а заключенията и засиленият мониторинг дават в допълнение причини на скептичните страни, които ни блокират за влизането ни в Шенген, да вземем за пример. С некомпетентното си ръководство, държавното управление обезсмисля дългогодишните ни старания в европейските институции за премахването на изборен мониторинг над България и въвеждането на общ механизъм за всички, като по този метод бетонира страната в периферията на Европейски Съюз за години напред. “

Левите водачи показаха угриженост от ескалацията на спора в Нагорни Карабах, която докара до нови военни и цивилни жертви. Те бяха единомислещи, че е належащо незабавно прекъсване на военните дейности и връщане към открития разговор под егидата на ОССЕ. Според тях това може да се случи само с по-активната и мощна роля на Европейски Съюз, поради рисковете за районната сигурност в непосредствена непосредственост до европейските граници и заплахата от замесване на трети страни.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР