снимка БулфотоКредит за 100 млн. лева отива на прокурор. Това

...
снимка БулфотоКредит за 100 млн. лева отива на прокурор. Това
Коментари Харесай

Министър Петков: Кредит за 100 млн. лв., отпуснат от ББР, отива на прокурор

снимка Булфото

Кредит за 100 млн. лв. отива на прокурор. Това заяви пред народните представители през днешния ден министър Кирил Петков. Той добави, че в прокуратурата сигналът ще бъде импортиран от надзора на ББР.

 

„ Банката е раздавала огромни заеми на избран кръг от компании, отвън закона за ББР. 20-те най-големи заема покриват 90% от средствата на банката. Говорим за над 2 милиарда лв.. Средният размер на дълга е 80 милиона ”, изясни министър Петков.

Оправданието за раздаваните огромни заеми било, че те са печеливши за банката.

„ Виждаме обаче, че за 2020 година загубите са за 130 милиона, а за първите 6 месеца на тази година – загубата ще е близо 100 милиона ”, сподели Петков, представен от Нова тв.

Министърът даде образец с три заема, а за единия сподели, че отива на прокурор.

„ Има едно сдружение, което изпитва усложнение. Но това сдружение има доста прекрасен актив – неподвижен парцел. Този актив може и да изплати сумата, в случай че се продаде, в случай че сдружението влезе в несъблюдение на заема. Тогава обаче идва външен съветник, притеглен от шефовете на банката. Този съветник споделя по какъв начин  да се преструктурира заема. Разделя сдружението на 2 – едното поема хубавия актив, другото - не. По-голямата част от заема отива в сдружението, което няма хубавия актив. Така положителната дъщерна компания не покрива по никакъв метод риска на неприятната ”, изясни Петков.

„ В момента Надзорът събира данни и ще го вкара в прокуратурата. Това е преструктуриране на риска ”, сподели Петков.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР