Снимка БулфотоИздателят на вестниците Дневник“ и Капитал“ Иво Прокопиев призова

...
Снимка БулфотоИздателят на вестниците Дневник“ и Капитал“ Иво Прокопиев призова
Коментари Харесай

Издателят на „Дневник“ и „Капитал“ призова за международно разследване за натиск върху медиите

Снимка Булфото

Издателят на вестниците „ Дневник “ и „ Капитал “ Иво Прокопиев прикани за допускане на интернационалните наблюдаващи в следствието, което антикорупционната комисия (КПКОНПИ) води против фамилията му, „ с цел да може обществото да получи самостоятелна външна оценка “, съобщи " Свободна Европа " .

" Действията на прокуратурата и на КПКОНПИ против мен и фамилията ми са противозаконни и репресивни ", се споделя в позиция на Прокопиев, оповестена, откакто ръководителят на комисията Сотир Цацаров писа до интернационалната неправителствена организация „ Репортери без граници “, с цел да отхвърли, че издателят е подложен на политически напън поради публицистичната политика на „ Капитал “ и „ Дневник “.

" Изявлението на Сотир Цацаров е единствено още едно доказателство за продължаващата политическа принуда против мен и брачната половинка ми Галя Прокопиева, прикрита зад видимо законни дейности на наказателен държавен орган. Тя е явно подбудена от нуждата да се повлияе на самостоятелната публицистична политика на изданията " Капитал " и " Дневник " и тяхната сериозна позиция към нередностите във властта. " Това се споделя в позиция на Прокопиев, публикувана късно в сряда.

На 20 май КПКОНПИ изиска да се запорира имущество на семейство Прокопиеви за 500 хил.лв., откакто преди две години това беше направено за други активи за съвсем 200 хиляди лева Повод за настояването е открито от комисията разминаване сред заявеното и налично имущество.

В събота „ Репортери без граници “ осъди поисканото от КПКОНПИ запориране на ново имущество на Прокопиеви. Организацията съобщи, че то „ има за цел да отклони публичното внимание от продължаващия скандал за търговия с въздействие в хазартния бранш и е в отговор на журналистически следствия, разкрили неприятни истини за случаи на корупция в България ".

Прокопиев припомня, че произнасянето на съда по обезпеченията не е заможен мотив, доколкото при тях съдът нито може, нито ревизира фактическите изказвания на КПКОНПИ за противоречие в приходите му в размер на 150 хиляди лева

" Съдът е лишен от право да ревизира фактическите заключения на КПКОНПИ и е привързан от тях. Поради което не той, а КПКОНПИ са тези, които упражняват в действителност и юридически цялата политическа принуда, облечена под формата на видимо правни правосъдни актове ", написа в позицията.

Съиздателят на " Дневник " и " Капитал " припомня, че претенциите за конфискация и обвиняване за пране на пари против него са учредени само на изказванието, че при договорката за приватизацията на предприятието " Каолин " преди 20 години е имало нарушавания. В същото време се подценява фактът, че три правосъдни инстанции не са открили нарушавания при договорката за " Каолин ". Той отхвърля и изказвания за нередности при приватизацията на акции на ЕВН.

В огласено в сряда писмо до „ Репортери без граници “ Цацаров отхвърля КПКОНПИ да е била употребена за практикуване на политически напън, определяйки тезата на Прокопиев за осъществено посягане над свободата на словото като „ далавера “. Припомня и че запорираното имущество на семейство Прокопиеви няма общо с издателската им активност, както и че налагането на възбрани става със правосъдно решение.

" Репортери без граници " удостовери в края на април 111-то място на България в класацията си за свободата на медиите по света. Международната организация установи, че макар увеличаващия се интернационален напън, свободата на медиите в България не се е подобрила през 2019 г. В годишната си ранглиста за медийна свобода организацията определи София като „ черната овца “ на Европейския съюз, защото се подрежда на последно място от всички страни членки.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР