Снимка БулфотоХакери са на път да сменят бомбаджиите, които взривяват

...
Снимка БулфотоХакери са на път да сменят бомбаджиите, които взривяват
Коментари Харесай

Време за паника? Нова мръсна схема плъзна сред престъпниците, огромен риск грози всеки банкомат заради

Снимка Булфото

Хакери са на път да сменят бомбаджиите, които взривяват банкоматите с газ, с цел да ги оберат. Новите апаши работят доста по-фино - те режат правоъгълен отвор над екрана на АТМ-а, откачат диспенсъра на машината за пари, обвързван към нея с USB порт и на негово място закачат преносим компютър или таблет. Целта им е да получат достъп до операционната система на машината и да й наредят да изхвърли всички налични пари в нея. Около десетина банкомата са атакувани по тази скица през последната половин година, написа " Телеграф ", базирайки се на специалисти по банкова сигурност.

Самата кражба не е толкоз лесна, колкото взривяването на машината за пари, само че при реализирането й няма и заплаха банкнотите да бъдат развалени. " Банкоматът съставлява елементарен компютър със остаряла операционна система и върху нея е стартиран програмен продукт, който прави от елементарен компютър банкомат ", обясниха експерти. Поради тази причина изрязването на отвор в корпуса се прави с единства цел 0 да стигнат до компютъра, ръководещ ATM-а, и посредством различен преносим компютър да стартират да го командват.

Връзката сред двата компютъра се реализира посредством USB порт, с каквито към банкомата са свързани четецът за карти или диспенсърът. След като операционната система разпознае преносимия компютър на апашите, стартират опитите за продупчване на администраторската ключова дума, което към този момент им дава опция да ръководят целия банкомат и най-много да го вкарат в тестов режим. При него машината изхвърля всички пачки, с които е заредена. " На пазара има редица хакерски принадлежности, които могат да се оправят с паролата, осигуряваща администраторски достъп ", обясниха специалисти.

Според редица изявления един от софтуерите даже се е предложил в затворен хакерски конгрес против 5000 $. За сходен жанр офанзиви предизвестяват специалистите Касперски още през 2014 година, когато такива офанзиви са засечени в Европа. Според експерти по киберсигурност източването на кредитни и дебитни карти от ден на ден ще бъде изместено от заразяването на компютри с вируси, при които хакерите получават достъп до онлайн банкирането.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР