Снимка БулфотоГДБОП даде отчет за дейността си през миналата година.

...
Снимка БулфотоГДБОП даде отчет за дейността си през миналата година.
Коментари Харесай

ГДБОП: През 2018 г. реализирахме 588 акции

Снимка Булфото

ГДБОП даде доклад за активността си през предходната година. От дирекцията се похвалиха с общо 588 извършени акции и откриване на 121 отганизирани незаконни групи, заяви Нова тв.

Ето и цялостния доклад: 

През 2018 година са извършени са 237 профилирани операции; 95 -  взаимно с други служби в Министерство на вътрешните работи и 56 - с непознати партньорски служби. Пресечена е активността на 121 проведени незаконни групи. Общо 260 са новообразуваните досъдебни производства - 145 Директива за птиците по член 321 от НК; 115 други и 72 сл. Дела. Приключени са общо 224 досъдебни прои5зводства - 113 по член 321 от Наказателен кодекс и 111 други. По досъдебни производства са повдигнати обвинявания на 834-ма, а по следствени каузи - на 84-ма.

Самостоятелно и взаимно с други служби в и отвън Министерство на вътрешните работи и непознати партньорски служби са конфискувани общо 353,235 кг опиати,  в т. ч. 234,445 кг хероин; 10,807 кг кокаин; 76,603 кг марихуана (суха маса канабис); 30,981кг амфетамин субстанция, 197,700 кг  екстази и други Разкрити са незаконна лаборатория за синтезиране на метамфетамин и 8 закрити пространства за развъждане на канабис. Пресечени са 7 трансгранични канала за наркотрафик. На непозната територия (Молдова, Испания, Португалия, Холандия, Франция, Турция) по сигнали и с присъединяване на ГДБОП, са конфискувани общо 132,095 кг хероин; 1,200 кг кокаин, 100 кг марихуана и 500 стръка канабис. На територията на гр. Амстердам са разкрити две пространства, оборудвани за развъждане на канабис. Задържани са общо 23-ма - 13 български жители, 7 турски, 2-ма испански и 1 с двойно поданство (молдовско и румънско);

По отношение на активността, обвързвана с трафик на културно-исторически полезности - хванати са 3 042 монети и 2 524 други движими културно-исторически полезности. Пресечени са 8 трансгранични канала за трафик на културно-исторически полезности.

Във връзка с противодействието на трафика на хора напъните на ГДБОП са част от комплексния метод, прилаган от всички държавни институции, работещи по казуса. В провежданите държавни политики за справяне с трафика на хора на интернационално ниво, страната ни е оценена високо, включително  и от Държавния департамент на Съединени американски щати. В годишния отчет за трафика на хора за 2018 година България е сложена в по-благоприятната Втора група от страни. По противодействието на трафика на хора България интензивно се включва в създаването и използването на международните и европейските стандарти. Практиката за основаване на взаимни екипи за следствие води до сполучливо извършени реализации на наша и непозната територия (6 СЕР за 2018 г.).

По направлението на активност „ контратероризъм “ -  конфискувани са 132 автомата, 4 карабини, 12 бойни пушки, 2 ловни пушки, 75 бойни револвера, 44 573 разнообразни по тип и диаметър муниции, 17 модифицирани газови оръжия; 8 кг взривни вещества; 59 детонатора; 2 400 запалки и над 700 дула за бойно оръжие, регистрират от дирекцията.

През 2018 година са пресечени 2 канала за контрабанда на цигари. Разкрита е незаконна фабрика за произвеждане на цигари. Иззети са 23 357 057 къса цигари; 2 562 кг тютюн; 7 т петролни продукти; 21 225 л високоалкохолни питиета и 3000 бр. контрабандна стока..

Резултатите от дейностите по линия фалшификациите се обобщават както следва: конфискувани 32 149 подправени банкноти евро на обща стойност по номинал  3 214 770 евро; 1 302 314 подправени банкноти ЩД на обща стойност 130 116 350 ЩД; 34 973 подправени монети паунди на обща стойност по номинал 69 946 паунда. Разкрити са 3 печатници за документи и парични знаци; 5 работилници за документи, монети и електронни платежни принадлежности /ЕПИ/ и 1 монетарница в Пловдив за произвеждане на неистинен монети, с номинал 2 паунда, на обща стойност 69 946 паунда. Пресечен е канал за трафик на подправени банкноти.

Мащабна по размер е работата по предпочитаното направление за противопоставяне на  киберпрестъпността: от над 100 адреса са конфискувани 94 сървъра; 70 сателитни приемника;  над 80  компютърни конфигурации, преносими компютри и таблети; над 40 външни хард диска; над 60 устройства за нерегламентиран достъп до телевизионни стратегии, обекти на авторско право; устройства за превръщане на сигнал, мрежово съоръжение, голям брой флаш памети; електронни устройства за отдалечено манипулиране на софтуера на игрални автомати; компютърни конфигурации със профилиран програмен продукт за събаряне и разпространяване на материали с порнографско съдържание; голямо количество файлово наличие на полово принуждение над деца; над 6 хиляди продукта с отличителните белези на международни търговски марки; над 120 хиляди лева.; хардуерни устройства за достъп до компютърно осведомителни данни (криптовалута). За първи път в България са конфискувани разнообразни типове и количества криптовалути (eтериум, биткойн, лайткойн и фотурокойн), оценени на над 4 млн. лева. Важен миг в областта на битката против закононарушенията с интелектуална благосъстоятелност, е изваждането на България от така наречен „ Специален лист 301 “, в който попада през последните 5 години. Този акт е израз за признанието на интернационалните сътрудници за напъните, положени от нашата страна.

През изтеклата година ГДБОП продължи трайно и задълбочено да развива оперативното съдействие с непознати партньорски служби, да се възползва пълноценно от потенциала на европейските и други съответстващи институции и да ползва положителни практики и механизми. Дирекцията се утвърди като равносилен и градивен сътрудник със своя престиж и принос в битката с трансграничната проведена престъпност.

През 2018 година са извършени 56 взаимни интервенции с непознати сътрудници на територията на страната и отвън нея (24 интернационалните и 34 реализации – резултат от паралелни следствия, сигнали, молби за правна помощ и продан на информация). Документирана е активността на 12 ОПГ (4 по линия наркотици; 1 - трафик на КИЦ; 2 - трафик на хора; 1 - противозаконна миграция; 2 - по линия на фалшификации и 2 - по киберпрестъпност).

Един от най-използваните модели за дейно противопоставяне на трансграничната проведена престъпност е основаването на взаимни екипи за следствие (СЕР). През отчетната година ГДБОП е взела участие в 11 екипни следствия – 6 за трафик на хора /с Швеция, Швейцария; Норвегия;  Англия, Белгия и Холандия/; 1 за контратероризъм /с  Англия, Холандия, Белгия и  Франция/; 3 по линия фалшификации, от които 2 - с Испания и 1 - с Франция и 1 с Норвегия по киберпрестъпност.

Постигнатите крайни резултати от ГДБОП дават съображение да определим 2018 година като една сполучлива по противопоставяне на проведената престъпност. Индикатор за това са присъдените голям брой групови и самостоятелни награди, в това число и премията „ Полицай на годината “ от фондация „ Доверие и протекция “, за цялостната активност на бранш „ Фалшификации “, както и  I-ва премия за същия бранш от SELEC, Букурещ за сполучливо извършената интернационална интервенция „ Паспорт “ с Албания и Македония за нелегално произвеждане на неистинен публични документи за идентичност и пари.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР