снимка БулфотоФинансовото министерство излезе с идея за вариант за актуализация

...
снимка БулфотоФинансовото министерство излезе с идея за вариант за актуализация
Коментари Харесай

Финансовият министър: Имаме вариант за актуализация на бюджета при тежка криза

снимка Булфото

Финансовото министерство излезе с концепция за вид за актуализация на държавния бюджет при положение на тежка здравна рецесия. 

Актуализацията на бюджета е заложена при извънредно тежка Коронавирус рецесия, с цел да не би трябвало по средата на рецесията да се търсят отнякъде в допълнение средства или да не наложи нова актуализация, сподели служебният министър на финансите Асен Василев по време на третия Обществен съвет, който е отдаден на актуализацията на Закона за държавния бюджет на България за 2021 година, подготвяна от Министерството на финансите, съобщи Дарик.

Според служебния финансов министър два милиарда лв. ще са изцяло задоволителни, с цел да може страната да посрещне тежка Коронавирус рецесия. Тези пари ще се употребяват за обезпечаване на обществените заплащания, цялостно обезпечаване на здравната система при тежка Коронавирус рецесия, както и поддръжка на бизнеса при тежка Коронавирус рецесия. Василев посочи, че това не е наложителен " масраф ", а оптимално вероятният. Ако няма такава рецесия и не се наложи да се харчат тези пари, то те ще останат за следващата година.

Предлаганата актуализация на бюджета стъпва на сюжет, изработен от Министерството на здравеопазването, по който ноември и декември тази година наподобяват като ноември и декември предходната година. " Тази актуализация е направена да обезпечи ноември и декември предходната година ", съобщи служебният финансов министър.

„ Ако не се случи този сюжет обаче, тези пари няма да се получат “, добави Василев. Той посочи, че концепцията е да не се прави оптимистичен сюжет, а противоположното. Ако страната си остане в " зелената зона " 2/3 от заплащанията няма да се случат.

В ограниченията за бизнеса се работи по същия метод - в случай че не се случи тежка обстановка, тези пари ще останат спестени.

Актуализацията на бюджета е уравновесена, сподели още служебният министър и посочи, че министерството не е " скочило " на оптималните доходи, тъй като в случай че има тежка пандемия, тези доходи по всяка възможност няма да се осъществят.

Според министъра за актуализацията на бюджета се употребява един реален сюжет.

" Не раздухваме безумно разноските, тъй като би трябвало да мислим за следващата година, за по-догодина, и за една устойчива разходна база, на която може да стъпим ", добави Асен Василев. От друга страна прекомерно бърза консолидация и стесняване на недостига, той счита, че е стопански и обществена нецелесъобразна.

Финансовият министър съобщи още, че има сериозен запас за оптимизация. Той е на мнение, че огромните проблеми могат да бъдат позволени, в случай че парите се харчат дейно, транспарантно и без корупция.

" Идеята на бюджет 2022 година би трябвало да бъде тъкмо това - да махнем корупцията, да оправим по какъв начин си харчим парите, да оправим несъответствията, където ги има, и да вложим в него Плана за възобновяване, тъй че където има потребност от дълбоки промени, както в системата на енергетиката, те да могат да се случат ", посочи той.

В средносрочен проект най-големият риск за българската стопанска система е цената на енергийните запаси. Според Василев в страната ни има енергийна система и база, която обуславя фрапантно увеличение на цената на енергийните запаси. Това пречи на стопанската система, основава беднотия, и основава проблеми със заетостта в избрани райони и браншове. Ако тази част от задачата не бъде решена вярно, каквито и да " фокуси " да се вършат в икономическата и обществена конфигурация, те няма да оказват помощ, сподели още Василев.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР