Снимка БулфотоБългария действително е много близо до един стратегически пробив

...
Снимка БулфотоБългария действително е много близо до един стратегически пробив
Коментари Харесай

Шефът на БНБ: Влизането ни в Еврозоната няма да промени валутния курс

Снимка Булфото

България фактически е доста покрай един стратегически пробив по пътя си на европейска интеграция. В това увери шефът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев на среща на бизнеса с държавното управление на тематика " Синхронизирано закъснение на световната стопанска система. Как да се приготви бизнесът? ", пише  news.bg.

" България е доста близо да реализира този стратегически пробив и без значение от географското си състояние да стане част от ядрото на Европейския съюз ", безапелационен беше той.

По думите му първо би трябвало да реализираме задоволително прогрес преди присъединението на страната ни в еврозоната, след което ще вземем нужните ограничения несъответствията да бъдат отстранени. Радев уточни, че трябва да има промени и в логистиката, тъй като Българска народна банка не може да няма право на законодателна самодейност.

Според него това може да стане единствено посредством държавното управление или посредством народни представители. Така се стигнало до предлагането на ръководителя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова за законодателната смяна.

Причината за това решение е чисто юридическа, техническа и отстранява последната юридическа спънка пред присъединението на лв. към валутния механизъм и на страната към банковия съюз. " Това значи, че ние се намираме на финалната права за присъединението към валутния механизъм. България фактически към този момент е покрай присъединяване в институции в еврозоната ", подчертава Димитър Радев.

Той акцентира, че това не значи по никакъв метод смяна в режима на валутния курс, смяна в равнището на валутния курс и смяна на българската позиция. Няма да има смяна при присъединението на страната към еврозоната както в режима на валутния ръб, по този начин и в равнището на валутния курс, увери Радев.

Той регистрира, че реализираме добър прогрес, движим се в проект и това, което би било най-полезно като деяние, е да оставим тематиката за валутния курс зад нас. Няма неща, които там биха ни тормозили, успокои шефът на Българска народна банка. Според него преекспонирането на тематиката и полемиките за това по какъв начин тъкмо протичат диалозите, ще подкопаят нашата позиция от процеса на доста значим стадий от процеса на присъединението ни към европейския валутен механизъм и към банковия съюз.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР