Снимка: Булфото, архивВ Плевен министърът на отбраната Красимир Каракачанов и

...
Снимка: Булфото, архивВ Плевен министърът на отбраната Красимир Каракачанов и
Коментари Харесай

Каракачанов: Историята ни е съпроводена с войни и сражения за запазване на българската държава

Снимка: Булфото, списък

В Плевен министърът на защитата Красимир Каракачанов и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов участваха в тържественото честване на 102-ата годишнина от Дойранската епопея.

Преди 102 години войните от 9-та Плевенска дивизия, отпред със славния български военачалник Вазов, записаха златни страници в българската военна история, съобщи в словото си министър Каракачанов. Той акцентира, че историята ни е съпроводена с войни и сражения за опазване на българската страна и реализиране на българските национални идеали, написа Канал3.бг.

" България влезе в Първата международна война не по политически аргументи, а с цел да реализира националния блян, наследен със Сан Стефанския контракт - всички български земи да бъдат обединени в една страна, всички българи да живеят свободни под своята власт.

Политиката на великите сили незабавно след Освобождението на България след балканските войни докара до разпокъсване на българската общественост. Българите в Македония, Тракия и Добруджа бяха сложени под непозната власт - над 2 милиона души при тогава 6 милиона българска страна. Именно по тази причина влезе България в Първата международна война - за освобождението на тези 2 милиона българи и за реализирането на един огромен народен блян ", уточни министърът на защитата.

Той означи, че войните от 9-та Плевенска дивизия точно на позициите при Дойран са се окичили със популярност, само че и са дали хиляди жертви, чийто кости към момента се намират по бойните полета.

" Тези хора заслужаваха своя монумент. Радвам се, че предходната година успяхме с общи старания да изградим заслужен монумент на войните от Плевенската дивизия, починали във всички войни. Тези хора заслужава да бъдат помнени, уважението на цялото българско общество ", съобщи още Каракачанов.

Той акцентира, че това е най-хубавият български боен монумент и че се надява " да стане традиция на този ден всички българи - без разлика от партийна, идеологическа и друга принадлежност, да бъдат най-малко един час българи и тогава партийци или деятели. Това е смисълът на този монумент ".

Пред внушителния паметник бе отслужена панихида в памет на починалите 2606 офицери и бойци и бяха положени венци и цветя. Министър Каракачанов награди за народополезна и патриотична активност ръководители на училищен гвардейски отряди. Прозвуча химнът на България, изпълнен от оркестър на Военновъздушните сили и изпят от Люси Дяковска.

В тържеството участваха депутати, регионалният шеф Мирослав Петров, кметът на Плевен Георг Спартански, Сдружението " Героите на Дойран ", членове на НД " Традиция ", доста жители.

Преди словото на министър Каракачанов имаше крясъци " Оставка ", на които той отговори, че се чуват едва.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР