Българска народна банка ще проведе на 27 май аукцион за

...
Българска народна банка ще проведе на 27 май аукцион за
Коментари Харесай

Държавата поиска още 300 млн. лева дълг

Българска национална банка ще организира на 27 май аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации със срочност три години (1095 дневни) от отворен вид с закрепен лихвен % от 3% от емисия с падеж 17 април 2027 година, заяви централната банка, написа

Министерство на финансите преотваря емисията ДЦК, само че в този момент номиналната стойност на препоръчаното количество е 300 млн. лв., до момента в който през април предложи и сполучливо пласира лихвоносни съкровищни облигации за 200 млн. лв.. 

Това е третият за тази година аукцион, откакто финансовото ведомство възобнови емисионната си интензивност на вътрешния пазар след повече от едногодишно неявяване.

По решение на Министерството на финансите първичните дилъри могат да вземат участие в аукциона и с несъстезателни поръчки от свое име, само че за сметка на свои клиенти, които не са банки или капиталови медиатори, в това число и такива, открити в друга страна членка или в трета страна.

Съотношението на ДЦК, предлагани със спортни и несъстезателни поръчки, е 50 към 50 от общото препоръчано количество.

Участниците в аукциона би трябвало да имат поради, че Министерство на финансите ще предлага за продажба спомагателни количества от емисия BG 20 300 24 116 от 17 април 2024 година Финансовото ведомство си резервира правото да отхвърля всички, респективно да утвърждава избрани поръчки, както и да утвърждава количество, друго от авансово оповестеното.

Investor.bg напомня, че плануваният таван за нов дълг в бюджета е 11,7 милиарда лева, като действително нужната сума евентуално ще доближи 9,5 милиарда лева, при изискване че дефицитът не се окаже по-голям от заложените 5,8 милиарда лева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР