Снимка Булфото, архивТурция закупи рекорден обем руски газ в историята

...
Снимка Булфото, архивТурция закупи рекорден обем руски газ в историята
Коментари Харесай

Турция купи рекорден обем руски газ

Снимка Булфото, списък

Турция закупи рекорден размер съветски газ в историята през първата половина на 2021 година
" Газпром " изпомпва 14,64 милиарда кубически метра до турския пазар, което е с 209% повече в съпоставяне със същия интервал година по-рано, оповестява Интерфакс, базирайки се на фирмена статистика.

В резултат на това Турция се върна на втората линия в класацията на най-големите клиенти на Газпром, която напусна предходната година, внезапно понижи потреблението и изцяло изостави съветския газ за няколко месеца.

През юни съветските износни тръбопроводи изпомпваха газ до Турция с оптималния си потенциал и беше записан връх за експорт, макар че „ Турски поток “ беше спрян за седмица поддръжка.

През януари-юни общият експорт на газ на Газпром за страни отвън Оперативно-наблюдателно дело се е нараснал с 25,7% до 99,9 милиарда кубически метра.
В допълнение към Турция, съвсем всички основни консуматори усилиха своите покупки: Германия - с 43,4%, Италия - с 14,1%, Франция - с 15,1%, Румъния - с 264%, Полша - с 18,6%, България - с 42,6%, Гърция - 24%, Сърбия - 103%.

И макар че износът се трансформира в съвсем връх в историята на Газпром, като едвам леко се подминава максимума за 2018 година (101,2 милиарда кубически метра за 6 месеца), към момента няма задоволително газ на европейския пазар.
Към 26 юни оборудванията за ПГХ в Европа разполагат с 50 милиарда кубически метра, което е с 35 милиарда по-малко от предходната година и с 15 милиарда по-малко от междинното за последните пет години.

Азиатските пазари не престават да изтеглят световните потоци на полутечен природен газ, създавайки недостиг в Европейски Съюз и изтласквайки спот цените до върхове, които пазарът не е виждал от 13 години - над 450 $ за хиляда кубически метра.
За 28 дни на юни в европейската GTS са пристигнали 5,9 милиарда кубически метра регазифициран LNG, което е с 22% по-малко от май тази година и с 11% по-малко от юни 2020 година.

Недостигът на газ на пазара ще се утежни през юли, когато се възнамеряват работи по поддръжката на газопроводите " Ямал-Европа " и " Северен поток ", пишат специалисти от енергийния център " Сколково " в " Мониторинг ".
Междувременно Газпром отхвърля да усили изпомпването през Украйна, като още веднъж и още веднъж отхвърля търгове за спомагателни мощности, държани от оператора на GTS в страната.

„ През третото тримесечие на тази година можем да забележим внезапно нарастване на цената на доставения газ, съчетано с огромни размери на самата пратка, което дава доста положителни упования за рентабилността на Газпром за 2021 година “, споделя Артем, изпълнителен шеф на отдела за финансов пазар в UNIVER Capital.
Средната цена на експортния газ от 170 $ за 1000 кубически метра беше включена в бюджета на Газпром. " Като се вземат поради актуалните цени на газа, можем да чакаме, че " Газпром " ще получи междинна цена за експорт на газ от Щатски долар 300 в края на годината, съвсем два пъти надхвърляйки цифрите, заложени в неговия бюджет ", споделя Тузов. 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР