Снимка Булфото, архивПроучване показа резултатите от вота, ако изборите се

...
Снимка Булфото, архивПроучване показа резултатите от вота, ако изборите се
Коментари Харесай

Ако парламентарните избори бяха днес, ГЕРБ и БСП са начело, следвани от ДПС и Демократична България

Снимка Булфото, списък

Проучване сподели резултатите от вота, в случай че изборите се проведат към днешна дата: 
Ако парламентарните избори бяха през днешния ден, за ГЕРБ биха дали своят вот 27,1% от българските жители, за Българска социалистическа партия – 26,3%, за „ ИТН “ – 18,6%, за Движение за права и свободи – 8,3%, за Обединение „ Демократична България “ – 7,6% и за „ Изправи се. БГ “ – 3.9%, оповестява

Това демонстрират данните на Институт „ Рего “, който организира първото си социологическо проучване на политическите и електорални настройки през октомври. Директор на института е политологът Калоян Методиев, който бе шеф на кабинета на президента Румен Радев.  

Данните демонстрират вота на твърдо решилите за коя партия или коалиция ще гласоподават. Към днешна дата може да се предвижда сигурното присъединяване в идващия парламент на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, „ ИТН “, Движение за права и свободи и Обединение „ Демократична България “. 

Висок е делът на нерешилите за коя партия или коалиция от партии ще гласоподават (не е изключено част от тях да не упражнят правото си на глас) – 20,3%. Този висок % допуска, че може да се стигне до основни разбърквания в плануваните позиции. Трябва да се означи и сериозният дял на отводите от интервюиране, в това число и боязън от свободно изложение на политическите настройки измежду интервюираните.

Двете водещи интриги, които следват от данните са за първото и четвърто място. ГЕРБ и Българска социалистическа партия на практика са с изравнени позиции и социологически паритет. Сходна е обстановката сред Движение за права и свободи и Демократична България, които си оспорват четвъртото място. 

„ ИТН “ на Слави Трифонов среща съществени благосклонности, само че към момента е нов и чужд като политически план, който се свързва само с водача му и медийната му кариера. В този смисъл на партията липсва политическа легитимност. 

Все още несъздадения план на Мая Манолова гравитира към 4 %, само че е надалеч от каквато и да е устойчива прогноза за несъмнено попадане в идващия парламент. 

Обединените патриоти и Воля доста мъчно биха се доближили до изборната преграда. Атака и „ Републиканци за България “ на Цветан Цветанов остават под 1 на 100. Оттам насетне няма политически субекти, които да се дефинират като витални и да провокират значително публично внимание.

Данните демонстрират отчетливо ниско доверие на българските жители към болшинството институции. Нито една не съумява да събере повече от половината доверие на гласоподавателите. Пълно и огромно доверие в съд, прокуратура, парламент, държавно управление и президент имат надлежно едвам 8,1%, 9,7%, 9,8%, 15% и 31.1% от изследваните лица.

Представените данни са от национално изследване, извършено измежду 2000 пълнолетни български жители в интервала от 21.10.2020 година до 27.10.2020 година Подборът на респондентите е по квота въз основа на демографските признаци вид обитаемо място, пол и възраст. Методът на регистрация на първичната информация е директно стандартизирано изявление благодарение на таблети и хартиени анкети.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР