Снимка Булфото, архивПри извършване на търговия с храни от разстояние

...
Снимка Булфото, архивПри извършване на търговия с храни от разстояние
Коментари Харесай

Разрешават търговия на храни и по пощата

Снимка Булфото, списък

При осъществяване на търговия с храни от разстояние се позволява потреблението на пощенски и куриерски услуги.

Това излиза наяве от плана за разпоредба за характерните условия при търговия с храни от разстояние, оповестен за публично разискване, което ще продължи до 14 януари, написа организация.

 
В този тип бизнес се позволява снабдяване на храни и без потребление на транспортни средства, в случай че то става с контейнери или други подобаващи вторични транспортни опаковки, които дават отговор на използваните хигиенични условия, са разпознати, за обезпечаване на проследимост и имат означение с името или наименованието на бизнес оператора снабдител.

Друг миг в плана на наредбата визира лабораторните проби на храни, за които има подозрения за годността им за консумация. На компаниите и физическите лица ще им се наложи да заплащат разноските за лабораторната проба на храни, когато съмненията за негодността им не се окаже вярна. В оферти текст е записано, че бизнес операторът заплаща цената за осъществяване на лабораторните изпитвания единствено при потвърждаване на съществуването на противоречие на храната с използваното право на Европейския съюз и българското законодателство. В период до три работни дни от приемане на протокола от изпитване бизнес операторът има право на второ експертно мнение.

В случаите на взимане на проби за лабораторни изпитвания в процеса на следствие на подозрение за разпространяване на храни посредством търговия от разстояние, които не са безвредни или са обект на машинация пробите са за сметка на формалния надзор и се вземат посредством поръчка през средство за връзка от разстояние, без да се уведомява авансово бизнес оператора. По понятни аргументи, по същия метод ще се действа и когато бизнес операторът не е разпознат.

Друго условие записано в плана на нормативния документ касае особено лицата, които правят доставки на храни при търговия от разстояние до краен консуматор. Те би трябвало да имат персонални здравни книжки, в сходство с условията на Наредба № 15 от 2006 година Личната здравна брошура се показва при поискване от контролните органи. Така на процедура и разносвачите на храна ще би трябвало да носят здравната си брошура в джоба, до момента в който са на работа. Куриерите ще са длъжни да показват персоналната здравна при поискване от контролните органи. Във въпросния документ би трябвало да са вписани резултатите от осъществените от здравните органи предварителни и периодически медицински прегледи и проучвания.

Официалният надзор при търговия с храни от разстояние ще се прави от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). Изискванията на наредбата се ползват за всички храни, като се изключи бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води, написа още в плана на наредбата.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР