Снимка Булфото, архивПокачват се случаите, но България седи добре на

...
Снимка Булфото, архивПокачват се случаите, но България седи добре на
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Имаме още време да влезем в оранжевата Covid-зона

Снимка Булфото, списък

Покачват се случаите, само че България седи добре на европейската карта. Положението е по-сериозно в Южните страни. Ние сме с над 30 случая на 100 000 за две седмици, което значи, че имаме още време да влезнем в оранжевата зона, която е 100-250 на 100 0000 за две седмици.

Това съобщи по професор Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

По думите на Христова, по отношение на прилежащите ни страни в България ситуацията е умерено, само че ние сме очевидци на гладко и непрестанно повишаване на случаите. Това нарастване генерира безпокойствие. Ако по този начин продължава, до две седмици ще влезем в оранжевата зона. До месец, месец и половина ще сме в пика на вълната. В момента сме в подножието.

" В четвъртата вълна сме, с непрестанно покачващи се случаи, с помощта на Делта разновидността ", добави тя.

На въпрос, дали четвъртата вълна е пристигнала по-рано от предстоящото, Христова отговори: " Не мисля, че е по-рано. Европейския център за надзор на заболяванията беше направил предугаждане, че до края на юли 50% от случаите ще се дължат на Делта разновидността, а до края на август ще са над 90%. Ние ще ги стигнем до края на месеца. Закономерно повишението на случаите се дължи на Делта разновидността. Това е в целия свят ".

Тя добави, че доникъде на юли 60-65% от случаите са били с Делта разновидността, и 35% Алфа. Последните проучвания обаче демонстрират над 90%, доминация на Делта разновидността.

" Той доста по-лесно и бързо се популяризира сред хората. Един човек заразява повече брой хора, той основава повече брой вирусни частици. Освен това, проучванията демонстрират, че на процедура два пъти по-често вирусът протича по-тежко и хората се нуждаят от хоспитализация. Иначе като цяло протича по същия метод, само че рискът за по-тежко протичане е по-голям ", сподели още Христова.

" Категорично имунизациите правят работа, резервират висока успеваемост, въпреки и малко по-ниска по отношение на Алфа разновидността. Ваксините демонстрират оптималната успеваемост първите шест месеца, по-късно успеваемостта понижава. Но и тук има доста какво да се каже - антителата понижават, само че кой е маркерът който би трябвало да следим, с цел да знаем, че индивидът е напълно предпазен ", безапелационна бе шефката на Центъра по заразни заболявания.

Що се отнася до нуждата от трета доза, съгласно професорката, още няма единно мнение по отношение на третата бустерна доза. Държавите отличнички решиха, че е минало много време от предходната доза и огромна част от хората ще имат потребност от трета доза. Става дума за Израел и Германия. " Към момента може да се поизчака, с цел да имаме още проучвания. По-скоро при нас би трябвало да се мисли за имунизиране на неимунизираните лица.

Хората се опасяват от странични резултати, а те са напълно дребни и са нищо пред самото заболяване от вируса. Хиляди хора с хронични болести към този момент са имунизирани и терзания не би трябвало да има ", сподели тя.

Ако съм имунизиран с две дози, мога ли да бъда преносител на вируса?. " Трябва да се знае, че имунизирането неведнъж понижава шанса да можем да разпространяваме вируса. Тоест, не се изключва, само че това е доста рядко, тъй като доста по-малък брой вируси може да се задържат на нашата лигавица и ние да ги разпространим.

От една страна след имунизация с изключение на антителата, ние имаме и активизиране на Т-клетките. След това последователно минава време, нашите антитела спадат, само че спада и клетъчният имунитет. Тоест, до някъде те вървят редом. От друга страна имаме паметови кафези, те също са Т-клетки. Те пазят загатна за прекараната зараза и при нова зараза те доста по-бързо ще почнат да се разделят и ще унищожат вируса.

Вирусът обаче в това време мутира,. Това в действителност основава проблеми. Предвид смяната на вируса, антителата срещу предходния вид, не могат да го блокират. Не са толкоз ефикасни ", изясни Христова.

Тя бе безапелационна, че наложително би трябвало да се имунизира тези преболедували, при които отбраната е отслабнала.

Христова разяснява и опцията за нов локдаун в страната.

" Има направен проект за реакция при съответна стойност на заболеваемостта. Планът в детайли и на практика да разписва по какъв начин да се случат нещата, с цел да бъде овладяна рецесията. Със сигурност никой не желае нищо да затваря, само че в случай че случаите станат доста и влезем в алена зона сигурно ще има известни ограничавания. Няма да има затваряне на градове и КПП-та. Сега обаче е момента да създадат сметка какво се задава и по какъв начин да предпазят себе си и околните си ", сподели Христова.

Никой не може да планува какъв брой ще бъде висока тази вълна. Така или другояче ни чака нарастване на случаите, заключи тя.
 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР