Снимка Булфото, архивЖена почина, докато чака да се реши казусът

...
Снимка Булфото, архивЖена почина, докато чака да се реши казусът
Коментари Харесай

Жена почина. Близките й: Не можа да си доплати лечението!

Снимка Булфото, списък

Жена умря, до момента в който чака да се реши въпросът й с доплащане на животоспасяващо лекуване, което околните й не могат да си разрешат. За това сигнализираха пациентски организации “Заедно с теб ”, сезирани от дъщерята на умрялата жена. Според новите правила за медицинските произведения Здравната каса заплаща напълно някои от тях, съобщи trafficnews.bg. Майката на Радост Теохарова е имала потребност от транскатетърно протезиране заради аортна стеноза с затруднения.

Жената била диагностицирана през февруари и била ориентирана за въпросната активност с здравното произведение, за което от 1 април би трябвало да доплати 10 000 лева Докато чака да се откри решение на проблема, защото сумата е непостижима за фамилията, пациентката умряла – на 30 април, три дни преди рождения си ден. Пациентските организации оповестиха гибелта на дамата за “втори избор на съмнение към зам.-министъра на опазването на здравето Жени Начева ” поради доплащането на животоспасяващи медицински произведения и липса на разговор. Това е вторият сходен смъртен случай за по-малко от месец. В края на април жена умря, до момента в който чакаше да се намерят средства за промяна на аортна клапа. Тогава от болница “Света Екатерина ” оповестиха, че повода за гибелта не е доплащането на импланта, а тежкото положение на дамата.

След втория смъртен случай пациентските организации упрекват зам.-министър Начева в тичане от отговорност за доплащането на медицински произведения, основаване на напрежение у пациентите, които вместо да се грижат за здравето си, мислят за митинги. “Очакваме незабавен и формален отговор от институциите правилно ли е изказванието на някогашния подуправител на НЗОК доктор Димитър Петров, публикувано в медиите, че госпожа Начева е подправила нелегално някои цени на медицински произведения в документите, които е издала Комисията на НЗОК, защото пациентите са извънредно разтревожени от по този начин основаното напрежение ”, оповестиха от пациентските организации.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР