Снимка Булфото, архивДнес ще стане ясно какво ще бъде построно

...
Снимка Булфото, архивДнес ще стане ясно какво ще бъде построно
Коментари Харесай

Става ясна съдбата на Дупката в центъра на Варна

Снимка Булфото, списък

Днес ще стане ясно какво ще бъде построно на мястото на Дупката в центъра на Варна, научи Moreto.net

Припомняме, за ориста на големия ров беше проведена " анкета " отворена за оферти и хрумвания, а резултатите от нея ще бъдат оповестени публично през днешния ден.

В анкетата са взели участие както жители, по този начин и екипи от проектатнти и специалисти.

Общо 3124 души са се присъединили в допитването и са споделили визията си за пространството, заключено сред бул. " Княз Борис I " и ул. " Княз Александър Батенберг ", ул. " Воден " и ул. “Архимандрит Филарет ", оповестиха преди дни уредниците на самодейността. Анкета бе налична на платформата www.ideavarna.com до 20-ти септември.

Допитването, инициирано от Община Варна, се организира в две направления. Първата включваше изследване на настройките измежду експерти в региона на архитектурата, градоустроустройството, културата, туристическия, хотелиерски, ресторантьорския бизнес и други заинтересувани страни. На втория стадий бе отключена анкета, формирана на база обработените отзиви на експертите от първия стадий.

Т. нар. Дупка се появява в края на 80-те години, откакто локалната власт събаря няколко къщи със статут на монументи на културата с концепция на мястото им да бъде издигнат Търговски дом. В процеса на работа обаче били открити археологически пластове – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. прочие н. е., които съгласно археолозите са най-старият открит до момента сектор от укрепителните уреди на античната цитадела. Подобни остатъци не са открити на други места в остарелия град. Пак на същото място са налични и руини от здания от късната древност – IV-V в., както и от два отводнителни канала и три глинени тръбопровода от същия интервал. Извън разкопаното пространство, само че кореспондиращи с описаните старини, са открити и остатъци от втора крепостна стена. Според учените тези сектори от двете крепостни стени, непокътнати в центъра на един актуален град, са рядко срещано събитие в археологическата процедура и са отлична причина са превръщането им в туристическа атракция.

През 1989 година комисия към Националния институт за монументи на културата (НИПК) излиза с изрично мнение, че разкритите антични остатъци са неповторими както за града, по този начин и в народен мащаб. Препоръката е съхранението им да бъде на място, защото преместването им би било пагубно за тях. Тази позиция довела до прекъсване на плана за създаване на Търговския дом. Оттогава това място в сърцето на археологическия резерват „ Античен град Одесос - Варна ” е останало като грозна дупка в центъра на града.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР