Снимка: Булфото, архивБългария и САЩ трябва да имат стратегическо партньорство.

...
Снимка: Булфото, архивБългария и САЩ трябва да имат стратегическо партньорство.
Коментари Харесай

Борисов ни похвали пред САЩ: Върнахме се на газовата карта

Снимка: Булфото, списък

България и Съединени американски щати би трябвало да имат стратегическо партньорство. Тази позиция изрази министър председателят Бойко Борисов по време на Първата сесия на Стратегическия разговор България - Съединени американски щати, в която присъединяване взе американска делегация, написа news.bg.

Премиерът Бойко Борисов посочи стратегическото ни партньорство със Съединени американски щати. Около година и половина е договаряна срещата през днешния ден. В бъдеще ще има още стратегически срещи.

Иран, Ирак и Сирия са в непосредствена непосредственост до България, сподели Борисов в коментар на интернационалното състояние. Днешните времена не били спокойни, съгласно него. Съединени американски щати разбрали, че дружно с нас можели да създадат по този начин, че жителите в района да живеят по-добре.

Във военното съдействие връзките ни били най-безпроблемни. Летците ни щели да летят с най-хубавия аероплан Ф-16. Това е значима договорка, тя демонстрира цели, вероятности, увери министър-председателят.

Той е удовлетворен, че хиляди американски военни се образоват на полигона в Ново село.

За енергийната сигурност Бойко Борисов увери, че страната ни пази своя интерес. България се върна на газовата карта, акцентира той. Предишната администрация във Вашингтон желала да сме единствено консуматор. Диверсификацията не са единствено думи, посочи министър председателят. 20% от акциите на терминала за полутечен газ ще закупи страната ни, толкоз има и Гърция. България построява своята газова система с най-големите американски компресори, посочи Борисов.

Нищо не вършим на мрачно, прикрито, акцентира министър председателят. Страната ни ще употребява най-евтиния газ.

Той е удовлетворен, че Доналд Тръмп го изслушал деликатно и за АЕЦ " Белене ". Двата реактора на АЕЦ " Козлодуй " ще работят още 10 години. По най- транспарантният и обществен метод ще се извършат търговете.

Ние в никакъв случай не сме водили политика против някого, увери Бойко Борисов. Само мирът може да реши проблемите в Близкия Изток, сподели той и акцентира за образец ни е добросъседството. Иначе страната ни щяла да се съобрази с решението на иранския парламент.

Премиерът посочи нулевия мигрантски поток, за което похвали и турската страна. За визите министър-председателят акцентира, че с 36% се е вдигнал стокооборотът сред Съединени американски щати и България. Борисов регистрира, че за първи път американски президент пръв слага въпроса за отпадане на визите. Борисов е оптимист, че до година - година и половина ще се реши визовият проблем. Диалогът за Западните Балкани би трябвало да продължи с напъните на всички нас, отсече още той. Освен изток - запад, само че и север - юг интерконекторите ще работят на цялостни обороти, сподели Борисов.

Американският дипломат у нас Херо Мустафа посочи стратегическия разговор сред двете страни. По думите й това е с още по-голяма тежест с делегацията, която Съединени американски щати водят у нас. Стратегическият разговор сред двете страни не е бюрократичен акт, по думите й. Днешните решения щели да са от изгода за гордата и чудесната българска нация. България заслужава най-хубавото бъдеще, посочи Мустафа. Днешната полемика щяла да продължи в идващите месеци и години. Посланикът напомни и историческата, по думите й, среща сред Бойко Борисов и Доналд Тръмп. Очаква се през днешния ден да бъдат реализирани няколко съглашения, както и ще се беседва и за отпадане на визите за Съединени американски щати. Мустафа чака икономическите връзки да стигнат нови висоти.

Мат Бойс, заместник- асистент държавен секретар, който е лидер на американската делегация съобщи, че двустранните връзки сред двете страни с последно време се интензифицирали. Америка цени България като съдружник, увери той. Затова Съединени американски щати желали да задълбочат това съдействие. От днешната среща той чака да се получи другарство. Днес ще бъде построена десетгодишна пътна карта в областта на защитата. Ще се дискутира диверсификация на доставките. Ние сме другари и съдружници и желаеме да укрепим нашето съдействие, сподели Бойс. Съединени американски щати желали да задълбочат връзките си с България. България е водач в района, съгласно него, а Америка желае страната ни да се трансформира в същински газов хъб.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР