Снимка: btvnovinite.bg Франция е разсекретила доклад, изготвен от спецслужбите, за

...
Снимка: btvnovinite.bg Франция е разсекретила доклад, изготвен от спецслужбите, за
Коментари Харесай

Френският посланик у нас: Именно режимът на Асад е извършил химическата атака в Дума

Снимка: btvnovinite.bg
Франция е разсекретила отчет, направен от спецслужбите, за който се твърди, че потвърждава потреблението на химически оръжия от режима на Башар Асад в Сирия. Документът е оповестен на страниците на френското министерство на защитата, както и на външните работи. Това сподели френският дипломат у нас Ерик Льобебел.

„ Това е консолидиран отчет, който показва мнението на френските разследващи служби. Вътре има и политически и военни мнения ”, разясни Льобебел в студиото на bTV.

„ В отчета има доста улики, които съответстват и, които ни водят към заключението, че няма никакво подозрение, че точно режимът на Асад е направил химическата офанзива против град Дума ”, добави още френският дипломат.

Той дефинира въздушните удари на Съединените щати, Англия и Франция като „ нужни, целенасочени и изцяло законни ”.

„ Франция непрестанно се бори против използването на химическо оръжие в Сирия и през юли 2013 година беше подготвена да нанесе удари, само че за жалост по това време нашите съдружници – Съединени американски щати и Англия, не бяха подготвени. Франция е вносител на двата интернационалните контракта за химическите оръжия, които Сирия е подписала ”, разяснява още френският дипломат.

На въпрос дали Русия е била предизвестена за вчерашните въздушни удари, Льобебел разясни, че знаците от западните водачи са били изцяло ясни.

„ Имаше доста ясни индикации, изразени от нашите ръководители, които неведнъж повториха, че алената линия е премината и това ще докара до дейности. Естествено, Русия не беше предизвестена за техническите детайлности и за момента на тези удари ”, сподели посланикът.

„ Нашата цел беше да избегнем всеки риск от ескалация. Понякога в мненията има наклонността да се преувеличават нещата – ние не сме в обстановка на Трета международна война или вдишване на някакви опасности ”, безапелационен е Льобебел.

На въпрос дали въздушните удари „ са си свършили работата ”, посланикът разяснява, че това зависи само от сирийския режим и неговите съдружници.

„ От една страна, ударите през вчерашния ден бяха задоволително мощни и целенасочени, с цел да унищожат една огромна част от това, което оставаше като химически ресурси на режима. От друга страна, тази демонстрация, тази поръчка на воля, на увереност от страна на Съединените щати, Англия и Франция ще окаже въздействие на сирийския режим и изключително върху Русия ”, добави Льобебел.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР