Снимка: БТАВ традиционното си коледно послание, произнесено на площад Св.

...
Снимка: БТАВ традиционното си коледно послание, произнесено на площад Св.
Коментари Харесай

Папа Франциск осъди „безсмислената война“ в Украйна и призова „оръжията да замлъкнат“

Снимка: Българска телеграфна агенция
В обичайното си коледно обръщение, произнесено на площад „ Св. Петър “ в Рим, папа Франциск прикани през днешния ден „ да бъдат накарани да замлъкнат оръжията “ в Украйна, въвлечена в „ безсмислена война “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Хиляди хора се събраха на площад „ Свети Петър “, с цел да чуят посланието на папа Франциск за Рождество Христово, в което той насочи молебствия за разкъсваната от война Украйна.  Главата на Католическата черква се обърна към вярващите от централния балкон на базиликата „ Свети Петър “ във Ватикана, преди да произнесе благословията „ Urbi et Orbi “ („ към града и света “).

„ Нека Господ ни приготви за съответни жестове на взаимност в помощ на страдащите и да просвети духа на дарените с власт да накарат да замлъкнат оръжията и неотложно да сложат завършек на тази безсмислена война! “, съобщи Светият отец.

Папата прикани храните да не се употребява „ като оръжие “, изключително при споровете, засягащи Африканския рог.

„ Всяка война поражда апетит и употребява даже храната като оръжие, пречейки за раздаването й на без друго страдащи нации “, означи Франциск. Той прикани за дейности за „ това храната да бъде единствено инструмент на мира “.

Папа Франциск приканва за мир, откогато Русия нахлу в Украйна през февруари, като осъжда войната, само че се стреми да поддържа внимателен разговор с Москва.

Главата на Ватикана жигосах войните, които се водят по света, по време на обичайна си литургия на Бъдни вечер в базиликата „ Свети Петър “, която е и първата от коледните му служби, съобщи ДПА.

Около 4000 души наблюдаваха церемонията на великански екрани, конфигурирани извън, до момента в който 1,3 милиарда католици в света се подготвяха да отбележат празника, отдаден на раждането на Христос.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР