Снимка: БТА Точно в полунощ наместник-председателят на Светия синод поздрави

...
Снимка: БТА Точно в полунощ наместник-председателят на Светия синод поздрави
Коментари Харесай

Стотици вярващи посрещнаха Възкресението в храмовете в страната

Снимка: БТА

Точно в среднощ наместник-председателят на Светия синод поздрави три пъти с " Христос Воскресе! " вярващите на площада пред патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ". Прозвучаха също Евангелието и тропарът за Възкресението, и радостните възгласи: " Христос воскресе - Воистину воскресе! ".

Снимка: БТА

На богослужението участваха служебният министър-председател Димитър Главчев, служебният министър на туризма Евтим Милошев, служебният министър на културата Найден Тодоров и Емил Велинов - шеф на отдела " Протокол " в Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП). Те първи възпламениха своите свещи с Благодатния огън, който им даде митрополит Григорий.

Снимка: БТА

За богослуженията за Великден в този момент се употребява Благодатният огън, който беше донесен предходната година от българска църковна делегация от Йерусалим. Минути след започването на богослужението Благодатният огън от синодалния параклис " Св. Цар Борис-Михаил " беше донесен с тържествено шествие до патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".

Вижте всички фотоси ТУК> > >

Заради напрегнатата конюнктура в Израел, Светият синод реши тази година да не се пътува до Израел и до светия град Йерусалим за преместването на Благодатния огън в България, само че той се пази на доста места в страната и беше употребен довечера за празничното Пасхално свещенодействие.

Патриаршеската катедрала беше изпълнена с вярващи, както и площадът към нея. На празничното свещенодействие бяха пристигнали и доста фамилии със своите деца.

Снимка: БТА

Пред храма " Св. Александър Невски " наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митроплит Григорий, насочи и Пасхално обръщение за Възкресение Христово. " Тържествено звучи богатствата новина за Възкресението Христово, с която въздаваме хвала на възкръсналия от мъртвите Христос Господ, Който потъпка гибелта със гибел и ни направи съпричастни на бъдещия безконечен живот. Празнувайки това празненство на тържествата, с изключително духовно възприятие си спомняме за изкупителния героизъм на Спасителя на света, Неговото кръстно страдалчество и светлото Възкресение. Великден е самата вътрешност и същина на християнството. Това е успеха, дарувана ни от Бога! ", сподели митрополит Григорий.

Той акцентира, че от апостолско време до наши дни светата Църква проповядва Възкресението Христово като най-голямото знамение в историята на човечеството. " Тя благовести за него освен като за евангелска реалност, а като за изключително съдбоносно събитие за всички, приели пасхалното благовестие. Синът Божий " бе разпнат, слънцето потъмня и още веднъж засвети, тъй като подобаваше и творението да страда дружно с Твореца " (Из слово на св. Григорий Богослов " За светата Пасха " ). Ето за какво Христовите премеждия, кръстна гибел и Възкресение имат най-пряко отношение към цялото създание и към всеки един от нас ", сподели Врачанският митрополит.

" В светлия ден на Христовото Възкресение душите на вярващите се изпълват с признателност към Твореца и нашето земно съществуване придобива същински смисъл. Възкресението е празник на живота, носещ обич, мир и духовна смяна за всеки, който го приема с чисто сърце и убеденост в невидимото като очевидно (Евр. 11:1). Празнувайки Великден, Възкръсналият Господ обновява човешката природа, укрепва ни в тестванията и ни дава сили да вършим положителни каузи. Великденското обръщение промени целия следващ ход на международната история и ни предизвиква към морална смяна и духовно обновяване, което е витално належащо в актуалното общество. То припомня на всички хора за произхода на християнството, както и за идващото Божие царство ", сподели наместник-председателят на Светия синод.

Снимка: БТА

Митрополит Григорий означи, че в светлите дни на Пасхалното празненство сме призвани да споделим насладата със семейство, другари и най-много с тези братя и сестри, които се намират в потребност, като проявим действена обич и състрадание. Днес молитвата ни към Възкръсналия Господ и Спасител е да се възстановят изгубените връзки сред обособените нации и още веднъж да се възцари братолюбие, мир по света и снизхождение сред индивидите.

" Нека Възкръсналият Господ подари всички нас да продължим земния си път душеспасително, като помним високата християнска отговорност и апел да укрепваме себе си и близките в твърда религия, откровена обич и непоклатима вяра. Радостта от този празник ни въодушевява за положителни каузи и мощ, измежду буйните талази на житейското море, да запазим мир и успокоение, да устоим на изкушенията, та с Божия помощ да преодолеем раздорите на този свят. Сега повече от всеки път е нужно да сме миротворци и да проявим своята обич на дело към близък ", сподели Врачанският митрополит Григорий.

Той приказва в словото си и за кончината на патриарх Неофит, като съобщи, че " Родната ни Църква загуби своя първосветител - българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който в изява бе човек на мира, духовността и страж на евангелските заповеди и Христови повели. Бог да упокои душата му и го въдвори измежду светиите! Да подражаваме на добродетелите и смирението му! ".

Снимка: БТА

" Благодатта на Възкръсналия Господ и Спасител Иисус Христос и Неговата велика благосклонност да бъдат с всички правилни в Родината и отвън нейните лимити! За доста и благословени години! ", насочи своя благослов наместник-председателят на Светия синод.

След връщането в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " стартира и празничната света литургия за Възкресение Христово. Великден е най-големият празник за всички християни, който е именуван Празник на празниците.

Стотици вярващи посрещнаха Христовото Възкресение пред катедралния храм " Света Троица " и в Русе, прибавя Българска телеграфна агенция.

Снимка: БТА

Службата беше управлявана от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум в съслужение със свещеници от Русенската митрополия. Както Българска телеграфна агенция към този момент заяви, Благодатният огън от Йерусалим пристигнa в Русе от Румъния.

" И в днешния празничен ден молитстваме от Всеподателя да дарува мир на земята, да вразуми войнстващите богоборци, да дарува разтуха и благопреуспяване на народа ни, да закриля родната ни Българска православна черква, утвърждавайки в нея дух на примирение, единодушие и братолюбие ", сподели в своето Пасхално обръщение Русенският митрополит Наум.

Снимка: БТА

По думите му поздравът, който още веднъж победно звучи в пресветлото утро на Пасха, предава цялото наличие и смисъл на вярата, с която живеем и в която се спасяваме.

" Чудото на Христовото Възкресение е тестване за човешкия разум, само че то е осезаемо от човешкото сърце, което надълбоко в себе си усеща истинността на дивното свещенодействие на Възкресението. Защото със сърцата си ние знаем, че без значение от заобикалящите ни неприятни неща, има Един, който е самото положително, че макар цялата злоба, която тържествува измежду индивидите, има Един, който е милосърден и алтруист, че наред с целия смут на войната и гибелта, на които продължаваме да бъдем очевидци, има Един, който дарува живот, тъй като самият Той е живот и адресант на живота ", сподели още Негово Високопреосвещенство.

Ловчанският митрополит Гавриил оглави празничната литургия в катедралния храм " Св. св. Кирил и Методий " в Ловеч и възвести Христовото Възкресение. Десетки миряни пристигнаха в храма, с цел да възпламенят свещите си от плодородния огън и да го отнесат в домовете си. Те се помолиха за здраве и благополучие.

Снимка: БТА

" В този всерадостен и свят ден приемете моето вседушевно пасхално приветствие по случай пресветлото и преславно Възкресение на Господа и Бога, и Спасителя наш Иисуса Христа. Няма по-радостно събитие за хората от великия празник на Христовото Възкресение, посредством което Господ Иисус Христос победи прегрешението и гибелта и даде опция на повярвалите в Неговото име да имат живот безконечен ", се споделя в пасхално приветствие на владиката.

" Молитвено поисквам на всички благословени и цялостни с наслада пасхални дни, здраво душевно и телесно здраве, триумфи във всяко положително начинание и Бог да ни упътва със Своята преизобилна Любов към душеспасение! Нека светлината на Христовата Пасха изпълва нашите сърца с обич, наслада и мир ", добавя Ловчанският митрополит, представен от Българска телеграфна агенция.

Снимка: БТА

Стотици поданици и посетители и на Стара Загора посрещнаха Възкресение Христово в двора на катедралния храм " Св. Николай Мирликлийски Чудотворец ".

" Днес ни облива Божествената любов и положителното завинаги тържествува, тъй като Христос възкръсна от мъртвите и към този момент не умира и гибелта няма власт над Него. Възкръсналият безшумно допира всяко положително и вярващо сърце. Благодатта му и през днешния ден в празничния ден, както преди 2000 години, окриля със светлите думи " Радвайте се ", обърна се към присъстващите старозагорският митрополит Киприан.

Снимка: БТА

Той сподели, че " силата на нас, вярващите хора, е в молитвата и запазване на съвестта, когато се стремим към Бога, който е в центъра на всичко, даже без да осъзнаваме съкратяваме дистанцията между тях ".

Всеки път, когато вършим положителни каузи, когато оказваме помощ на болните, слабите, немощните, когато протягаме дружеска ръка към нашите ближни, ние изпитваме вътрешно задоволство, а това е и отблясък на пасхалната наслада, сподели в пасхалното си обръщение Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. По думите му, в случай че нашите действия и дейности дават отговор на заповедите Господни, животът ни ще се извърши с наслада и благополучие.

Снимка: БТА

В провъзгласяването на истината за възкресението на Спасителя се съдържа целият смисъл на нашата религия, добави владиката. Той напомни, че Господ е пристигнал на света преди повече от две хиляди години и е дал на индивидите удивително нравствено обучение, което подкрепил освен със силата на своите думи и тяхната удивителна вътрешна логичност, само че и с велики и чудни дейности.

Ако всичко беше приключило единствено с Голготата, гибелта и провалянето, то паметта за Иисус от Назарет щеше да се запази в народа единствено като памет, присъща за героите, философите, мислителите или обособени водачи, уточни митрополит Йоан. По думите му без Възкресението Христово не би зародила Църквата - обществото от хора, които живеят с вярата в Господа и получават мощ за своето вътрешно духовно рационализиране.

Снимка: БТА

Когато човек самичък се бори със злото, надявайки се единствено на себе си, то успеха се оказва непостижима, сподели още владиката. Той добави, че в случай че индивидът обаче призове Божията помощ, то ще излезе от тази борба победител.

Накрая владиката благопожела пасхалната наслада колкото може по-дълго да се съхранява в сърцата ни и светлината на Христовото Възкресение да озарява нашия живот.

Стотици миряни и в Сливен посрещнаха Възкресение Христово в най-новия храм в града - " Света Петка ", съобщи сътрудник на Българска телеграфна агенция.

Снимка: БТА

Чудото бе възвестено от отец Йоан Петров, който поздрави три пъти с " Христос воскресе! " вярващите. Множеството обиколи храма три пъти в литийно шествие.

Църквата отвори порти през 2023г. и това е първият път, в който православните християни в Сливен посрещат тук най-големия набожен празник - Великден.

Снимка: БТА

Христовото възкресение бе възвестено във всички храмове в епархията.

" Всеки път, когато вършим положителни каузи, когато оказваме помощ на болните, слабите, немощните, когато протягаме дружеска ръка към нашите ближни, ние изпитваме вътрешно задоволство, а това е и отблясък на пасхалната наслада. Това гласи част от Пасхалното обръщение на наместника на сливенския епископ - митрополит Йоан, което бе оповестено на страницата на митрополията. " Ако нашите действия и дейности дават отговор на заповедите Господни, в случай че ние следваме това, към което ни приканва Бог, животът ни ще се извърши с наслада и благополучие. Защото да живееш в сходство с Божиите заповеди - това значи да бъдеш благополучен ", се показва в посланието.

Снимка: БТА

Нека и тази година Христовото Възкресение донесе наслада, молим се да донесе и умиротворяване, изключително за тези места, където мирът е изгубен и страдат и умират доста индивиди, каза пред БТА Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.

Възкресение Христово ни носи светлина, носи мир, който изпълва душите и сърцата ни, а този мир ни е доста нужен, изключително в дните, в които живеем, в които повече се приказва за война, по-малко за мир, сподели още Неврокопски митрополит Серафим. Но както и Христос споделя: " Ще чуете боеве и новини за войни ", това извърши всекидневието ни, за жалост, и помрачи живота на доста хора, сигурно на всички любящи и състрадателни сърца също е помрачило живота, само че това не може да бъде по-силно от светлината и насладата на Възкресението Христово, добави владиката.

Великден постоянно носи наслада, която може би не съумяваме да си разбираем по нашите човешки способи и с човешките си разсъждения, това е мир и наслада, която превъзхожда човешкия разум, тъй като и самото възкресение е нещо, което постоянно ще остане от една страна необяснимо за нас, само че в това време мечтано и предстоящо, сподели още митрополит Серафим. Той уточни, че защото гибелта е внесла вечно в земния живот тъга, възкресението е отменило тази тъга вечно, тъй като Възкресението Христово е залогът за нашето възкресение и нашия безконечен живот.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР