Снимка: БТА Съоръжението ще бъде част от системата за спешна

...
Снимка: БТА Съоръжението ще бъде част от системата за спешна
Коментари Харесай

Откриха втора хеликоптерна площадка - на покрива на УМБАЛ Св. Екатерина в София

Снимка: БТА

Съоръжението ще бъде част от системата за незабавна здравна помощ по въздух. Преди дни у нас дойде и първият хеликоптер. През юни се чака втори от общо 6, като всички те са обезпечени с европейски средства.

В обсега на първата машина ще бъдат Плевен, Монтана, Благоевград, Пазарджик, София. " Преценката къде да бъде закаран пациента, няма значение дали е частна или държавна болница. Ще се гледа положението на пациента и направения му триаж ", разгласи зам.-министърът Гетов. 

Площадката в " Св. Екатерина " ще може да се употребява и нощно време, откакто хеликоптерите от системата на HEMS получат позволение да летят по мрачно.

Снимка: " Булфото "

Площадката е чакана от 20 години, уточни шефът на болничното заведение проф. Димитър Петков. Министър Христо Хинков уточни, че това е втората от трите хеликоптерни площадки за въздушни коли за спешна помощ в София. 26 болнични летища у нас ще бъдат издигнати, добавя БНР.  " Надявам се след време, след една-две години, в огромните регионални лечебни заведения в страната съвсем на всички места да има лицензирани хеликоптерни площадки. По този метод се подсигурява бързото транспортиране както на заболели, по този начин и на случаи като незабавни медикаменти, или кръвни артикули, или даже донорски обстановки, да може хеликоптерът да кацне оптимално покрай лечебното заведение ", сподели министър Хинков.

Снимка: " Булфото "

Това е втората подобна площадка в столицата. До момента такава има болница " Света Анна ". По проект те трялва да бъдат общо три. Очаква се до две седмици да бъде открита и тази в болница " Лозенец ". Продължават напъните и за лицензиране на вертолетни площадки и от частни лечебници.

Здравният министър уточни, че 2 милиона и половина са планувани за създаване на хеликоптерни площадки, като една от тях коства 120 хил лева с Данък добавена стойност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР