Снимка: БТА С пускането на моста в експлоатация, идеята за

...
Снимка: БТА С пускането на моста в експлоатация, идеята за
Коментари Харесай

Навършват се 10 години от откриването на Дунав мост 2

Снимка: БТА

С стартирането на моста в употреба, концепцията за който се е родила преди повече от 100 години, се сбъдва фантазията на жителите на района за мост над река Дунав и по този начин Видин се трансформира в кръстопътна точка на картата на Европа. За сбъдването на тази фантазия работиха няколко български държавни управления.

Движението по " Дунав мост 2 " на коли бе пуснато в 0:00 часа на 15 юни, а през първите две седмици след откриването на оборудването всички моторни транспортни средства, пешеходци и колоездачи- прекосяваха по него даром. За пешеходци и велосипедисти такса няма и в този момент.

Снимка: БТА

По девет хиляди транспортни средства прекосяваха по моста приблизително за първата седмица. Над 40 хиляди автомобила прекосиха моста през първите три седмици след откриването му. Видинчани ходеха на кафе в Калафат, а румънци идваха на пазар във Видин. Фирма за автобусни транспорти даже пусна постоянна линия от Видин до Калафат и Крайова, която просъществува единствено няколко месеца.

Десет години по-късно са надминати всички планирани упования за трафика на коли по " Дунав мост 2 ". Според първичните прогнози през първата година от стартирането му по него трябваше да преминат над 100 хиляди транспортни средства, а минаха 250 000.

Снимка: БТА

Днес 10 години по-късно за 2022 г. по оборудването са минали малко над 1,3 милиона моторни транспортни средства ( МПС), от които 770 000 тежкотоварни и 430 000 леки автомобила. От началото на пуска на моста през 2013 година до през днешния ден по него са минали в двете направления малко над 9,3 млн. МПС и се чака през есента на тази години по " Дунав мост 2 " да премине 10 милионният автомобил. Това заяви за Българска телеграфна агенция шефът на смесеното българо-румънско сдружение " Дунав мост Видин-Калафат " АД Людмил Димитров.

В годините мостът се трансформира с изключение на в едно от най-натоварените в страната пътни уреди и в атракция за пешеходните туристи и велосипедисти, фотографи, стана и място за атрактивни бънджи скокове, за осъществяване на разнообразни истински трансгранични спортни прояви.

Вижте всички фотоси

С стартирането на " Дунав мост 2 " той се трансформира в интеграционна връзка на българската пътна и железопътна мрежа с транс-европейската транспортна мрежа, като част от развиването на транспортен Коридор ІV, свързващ Югоизточна с Централна Европа. Мостът е единственият новопостроен мост по продължение на общата граница по Дунав сред България и Румъния.

Снимка: БТА

За строителството му бяха обезпечени: 70 милиона евро по стратегия " ИСПА ", 70 милиона евро заем от Европейската банка за вложения, 20 милиона евро от Германската организация за възобновяване, от които два милиона евро- безплатна помощ, а останалите 18 милиона евро- заем. Пет милиона евро безплатна помощ отпусна Френската организация за развиване и останалите 60 милиона евро бяха обезпечени от републиканския бюджет. Заемните съглашения за строителството бяха подписани и утвърдени в интервала 2000 - 2006 година с решения на Народното събрание.

Снимка: БТА

Съоръжението е с дължина 1791 м и 31 м ширина, с лента за пешеходци, две платна за коли и жп линия по средата. Инвестицията за моста доближи 165 милиона евро, а дружно с инфраструктурата към него цената стана 256 милиона евро. Договорът с изпълнителя на плана испанската компания ФСС (FCC CONSTRUCCION) бе подписан при започване на 2007 година.

През май същата година министър председателят Сергей Станишев направи следващата " първа " копка ". Изпълнителят- испанската компания ФСС, спечелила състезанието за строител измежду 30 претенденти, дава обещание да го съобщи приключен за 38 месеца на 30 април 2010 година. Три години, след доста премеждия, обещаното стана факт и мостът бе тържествено открит на 14 юни 2013 година

Снимка: БТА

Пламен Орешарски, в качеството си на министър-председател, при откриването на оборудването, изрази вяра, че отварянето на моста е причина да бъдат построени по-бързо и пътищата към него. Той сподели преди 10 години: " Мостовете постоянно са знак на връзки-връзки сред страни, хора и градове, а връзките постоянно дават опция за бизнес и за развиване. Много се надявам този мост да даде подтик и за икономическото развиване на двата района от двете страни на реката. Надявам, че това прелестно оборудване ще бъде предизвикателство по-бързо да създадем останалата инфраструктура ".

Снимка: БТА

Днес, 10 години по-късно, към момента до Видин и " Дунав мост 2 " няма нов скоростен път, инфраструктурата по интернационален път Е-79 е остаряла, опашките от товарни коли към моста са всекидневие. Регионът обезлюдява, заради липса на работа, а останалите да живеят на тази територия от дунавския град и Северозапада хора още чакат да се случи икономическото развиване на двата района от двете страни на Дунав, разясняват локалните поданици.

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР