Снимка: БТА, архивБългария кардинално трябва да вземе решение дали ще

...
Снимка: БТА, архивБългария кардинално трябва да вземе решение дали ще
Коментари Харесай

Росен Христов: България кардинално трябва да реши дали ще развива ядрената енергетика

Снимка: Българска телеграфна агенция, списък
" България съществено би трябвало да вземе решение дали ще развива нуклеарната енергетика. Предложението на Министерството на енергетиката е да я развием, защото имаме забележителен опит в употреба на нуклеарни мощности. ... Това ще затвърди ролята ни на енергиен водач. ... Нашето предложение е да се построят 4 нови нуклеарни блока, като два от тях ще се явят заместващи на сегашните 5-и и 6-и блок, които е планувано да бъдат изведени от употреба към 2050 година. В нашите разбори това се вижда ясно каква роля играе, тъй като с изваждането на въглищните електроцентрали, на страната са ѝ нужни базови мощности ".

Това съобщи пред БНР министърът на енергетиката Росен Христов.
Енергийният министър заяви, че се създава тактика за идващите 30 години за електроенергетиката и на 17 януари (вторник) в 10 часа ще се организира кръгла маса с всички заинтригувани страни - браншови организации, синдикати, депутати от Комисията по енергетика:
" Виждането на Министерството на енергетиката е за интензивно създаване на мощности и опазване на действието на въглищните електроцентрали, по този начин че България да остане чист експортьор на електрическа енергия, каквито са и потребностите на Региона. Препоръчваме изграждане на нови мощности както в нуклеарната енергетика, по този начин и във водни електроцентрали и възобновяеми източници, тъй че да осигурим един равномерен преход към декарбонизация, според общоевропейските цели ".

Според министър Христов предоговарянето на Плана за възобновяване и резистентност с Европейска комисия зависи от това по какъв начин Комисията ще огледа на него:
" Дали предоговарянето е уточняване и равнене на нашите цели с общоевропейските, което е нашето предложение, или се смята за съществено предоговаряне и ще би трябвало да премине през целия развой на предоговаряне. Това е значимо решение и се веселя, че депутатите се сплотиха към него.... Целите, заложени в ПВУ, не могат да бъдат реализирани по различен метод, с изключение на с изваждане от употреба на огромно количество въглищни мощности ".  
Около 3 милиарда евро са приходите от експорт на електроенергия за 2022 година, акцентира министърът на енергетиката и посочи, че " приходите, които страната би генерирала от експорт на ток, сигурно ще са по-големи от средствата по ПВУ ".
" Важно е да се подчертае, че и Министерството на енергетиката, и правителството сме за реализиране на общите цели на Европейски Съюз за декарбонизация - 55% понижение до 2030 година декарбонизация - до 2050 година Това е постижимо и в нашата тактика се вижда, че равномерен преход обезпечава постигането на тези цели без нарушение на енергийната сигурност и като останем енергиен експортьор ".
Той акцентира, че в случай че Народното събрание утвърди тактиката, която МЕ приготвя, това ще бъде добра база, върху която да се стъпи за договаряния с Европейска комисия.
Интервюто на Диана Янкулова с Росен Христов в предаването " Неделя 150 " можете да чуете от.
Източник: БНР
Следвайте " Гласове " в
 
 
15 Яну 20237115 Яну 20237715 Яну 202311115 Яну 2023104015 Яну 20234415 Яну 202365КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани10 Яну 2023289111 Яну 202386311 Яну 202367128 Дек 2022895
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР