Снимка Би Ти ВиФинансистът Уилям Браудър – основател на британския

...
Снимка Би Ти ВиФинансистът Уилям Браудър – основател на британския
Коментари Харесай

Испания задържа за кратко мъжа, извоювал закона „Магнитски“

Снимка Би Ти Ви
Финансистът Уилям Браудър – създател на английския капиталов фонд „ Хърмитидж кепитал мениджмънт “, заяви, че е бил задържан през днешния ден от испанската полиция по искане на Русия, предадоха международните организации, представени от Би Теи Ви.
Браудър заяви за ареста в „ Туитър “, като написа: „ Спешно. Току-що бях задържан от испанската полиция в Мадрид по съветско искане към Интерпол за арест. Отиваме към полицейския сектор “.
Във втори пост той разгласява фотография от задната седалка на полицейския автомобил, като уточни, че не му споделят към кой сектор го карат.
По-късно испанската полиция обяснила, че Браудър не е задържан, а е бил арестуван сутринта в Мадрид и откаран в полицейски сектор, с цел да бъде направена инспекция. След като е било открито, че заповедта за арест е изтекла, роденият в Съединени американски щати английски финансист е бил освободен, прибавя Би Ти Ви..
Полицията добави, че заповедите за арест с изтекла годност се изтриват от компютърната стратегия, само че в тази ситуация заповедта не е била изтрита от Интерпол, показала Франс прес. Според самия Браудър обаче не става въпрос за изтекла заповед, а за нова – шестата подред. „ Интерпол са неспособни да спрат съветската корист със системите им “, написа той.

Браудър е прочут критик на съветския президент Владимир Путин. 10 години той ръководеше един от най-големите капиталови фондове в Русия преди да напусне страната поради проблеми, които управляващите му създаваха. През 2006 година той получи възбрана за влизане в Русия като опасност за националната сигурност.

През 2013 година Браудър беше наказан в Русия на девет години затвор задочно за данъчни измами. Той отхвърля обвиняванията.

През юли 2014 година Москва го разгласи за интернационално търсене. Руската генерална прокуратура неведнъж е отправяла към Интерпол искане за арестуването му, показва ТАСС.

Финансистът поведе акция за изобличаване на корупция и наказване на съветски чиновници, които съгласно него са отговорни за гибелта на юриста на „ Хърмитидж “ Сергей Магнитски през 2009 година, напомня Ройтерс.

Магнитски умря в следствения арест, откакто упрекна съветски чиновници за присъединяване в данъчни измами.

Браудър се застъпваше за налагане на американски наказания против съветски чиновници поради нарушавания на човешките права. Той беше движещата мощ зад закона „ Магнитски “, подписан от предходния американски президент Барак Обама през 2012 година и трансформирал се в проблематичен въпрос сред Съединени американски щати и Русия. Малко по-късно Путин подписа закон, забраняващ на американски жители да осиновяват съветски деца, напомня Би Ти Ви.

Британският външен министър Борис Джонсън приветства освобождението на Браудър от полицията в Испания и прикани Русия да потърси отговорност на отговорните за гибелта на Магнитски. „ Току-що разговарях с Бил Браудър. Много се веселя, че са го освободили. Москва би трябвало да се концентрира върху това да подведе под отговорност отговорните за убийството на Сергей Магнитски “, написа Джонсън в „ Туитър “, прибавя Би Ти Ви..
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР