Снимка: БГНЕСНовинатаСпоред 24 часа, които са добре осведомени, служебното правителство

...
Снимка: БГНЕСНовинатаСпоред 24 часа, които са добре осведомени, служебното правителство
Коментари Харесай

Защо служебният кабинет на Радев се готви да отмени ограниченията за износ на горива от Нефтохим?

Снимка: БГНЕСНовината
Според 24 часа, които са добре осведомени, служебното държавно управление ще анулира възбраната за рафинерията на „ Лукойл “ в Бургас да изнася горива, създадени от съветски петрол отвън България. Това излиза наяве от план за решение на Министерски съвет импортирано от финансовия, енергийния и икономическия министър, подписано от премиера Донев.
Общият подтекст
В момента в Европа и в света има рецесия за дизеловото гориво, която разреша спекулативни и доста печеливши покупко-продажби, изключително когато може да се употребява веригата от на ниска цена недопечен петрол – рафинерия и пазар. Руският петрол в миг се търгува с отстъпката под 70 $ на барел, което го прави най-евтиния вероятен за сходни търговски интервенции.

Сами можете да се уверите при посещаване на бензиностанции, за какви разлики сред цената на всеобщия бензин А-95 и елементарния дизел. Според уеб страницата bg.fuelo.net, разликата е рекордна – 40 стотинки на литър!?, (А-95 коства 2,95, а елементарен дизел, 3,35).
Конкретен разбор
Известно е, че изнасяме обилни количества през страни от Европейски Съюз за Украйна. И рестриктивните мерки на държавно управление на Петков за възбрана на износа на горива не касаят територията на страни от Европейски Съюз, надлежно не касаят и не лимитират износа на горива за Украйна.

Но пречат на износа на дизел и на опцията да се вършат свръхпечалби, които Литаско и български предприемачи вършат с Турция. Така освен се лимитират опциите за експорт на горива за Украйна, само че се основава и спомагателен недостиг на дизел и у нас, като се покачват цените, а политиците се оправдават с „ пазара “.

Това решение на служебното държавно управление на Радев цели точно това – да отстрани бариерите за експорт на дизелово гориво за Истанбул, голям пазар.
Допълнителни доказателства
В момента на пристанище Росенец, с изключение на 100 хиляди тонния танкер със недопечен петрол Amax Arrow, който разтоварва съветски недопечен петрол вид Уралс, на който Литаско си икономисва отстъпката за съветски петрол по отношение на Брент, е дебаркирал и танкера за химически артикули и горива Lucky Lady с тонаж 25000 тона, който се товари дизелово гориво за пазара в Истанбул.

Просто сметка демонстрира, че при вноса на 100 хиляди тона недопечен петрол отстъпката за Уралс, която Литаско си икономисва е в размер на 17 милиона $.
Така се осъществя цялостната скица за преработка на глобен съветски петрол, в глобени горива, под протекцията на българското държавно управление оказва помощ на съветската компания Лукойл.

Остава открит въпросът кой печели от тези схеми?
Не е нито българския бюджет, нито българските консуматори.

Текстът е препубликуван от блога на създателя с експлицитното му единодушие.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР