Снимка БГНЕСНа онлайн търг в САЩ е представена секретната карта

...
Снимка БГНЕСНа онлайн търг в САЩ е представена секретната карта
Коментари Харесай

Секретна карта от Карибската криза изложена на онлайн търг

Снимка БГНЕС
На онлайн търг в Съединени американски щати е показана секретната карта на президента Джон Кенеди с обозначените на нея руски военни обекти в Куба по време на кулминационната точка на Карибската рецесия, по които Съединени американски щати възнамерявали да нанесат удар, оповестява БГНЕС.
По данни на аукционната къща RR Auction, профилирана в продажба на исторически документи и редки предмети, картата е от 27 октомври 1962. Документът съдържа информация къде се намират руските военни обекти в Куба, в това число изтребителите МиГ, бомбардировачите Ил-28, ракетните катери " Комар ", балистичните ракети Р-12, ракетите " земя-земя ", а също нуклеарни складове. Датата 27 октомври 1962 година бе най-опасният ден от Карибската рецесия и влезе в историята като „ черната събота “. В съпровождащия документ на аукционната къща се споделя, че „ в случай че Кенеди бе издал заповед за удар, тази карта демонстрира 9 руски цели, по които американците биха хвърлили бомби “. Благодарение на това, че водачите на Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики се договориха и в нощта на 28 октомври съумяха да предотвратят ескалацията на рецесията, „ деветте посочени на картата цели станаха оръжието, което Съединени американски щати отстранена от Куба “, отбелязва къщата.

Документът съставлява две карти, залепени със скоч, и два листа с пояснителни бележки, маркирани с надписа „ Секретно “. Както заяви уредникът на онлайн търга, преди към 20 години документът е бил предаден на настоящия му притежател от Робърт Макнамара, министърът на защитата при Кенеди. Той пък получил картата като подарък от самия президент Кенеди, който я нарекъл „ победната карта “, тъй като точно над нея той прекарал решаващите часове на рецесията и не се е поддал на натиска на военните да се нанесе удар против позициите на Съюз на съветските социалистически републики в Куба. Онлайн аукционът започва в петък. Началната цена на лота е 20 000 $. Търгът ще завърши на 11 април.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР