Снимка: БГНЕС Прокуратурата за пореден път ще трябва да коригира

...
Снимка: БГНЕС Прокуратурата за пореден път ще трябва да коригира
Коментари Харесай

Прокуратурата пак ще трябва да поправя делото срещу Ченалова


Снимка: БГНЕС

Прокуратурата за следващ път ще би трябвало да поправя обвинителния си акт против някогашната съдийка Румяна Ченалова, откакто спецсъдът приключи в понеделник делото и го върна на проверяващите за премахване на редица процесуални нарушавания.

Този процес на проблема по никакъв начин не е неочакван в случай, че същото направиха предходната година Софийският градски съд и Софийският апелативен съд. След това обаче в действие влязоха последните промени на Наказателно-процесуалния кодекс и всички каузи против магистрати бяха трансферирани на профилираните съдилища.

Румяна Ченалова е упрекната в закононарушение по работа и документно закононарушение, осъществени до момента в който гледала дело сред компанията " ОЕТ – Обединени Енергийни търговци " и Националната електрическа компания (НЕК). Според прокуратурата някогашната съдийка и главен участник в записите от " Яневагейт ", е ощетила държавната компания.

В обвинителния акт бяха разказани 14 обособени действия, посочени като продължавано закононарушение по работа, защото били в нарушаване на Закона за правосъдната власт и Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Прокуратурата твърди, че Ченалова не е видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси за над 434 000 лева Като вреди за НЕК бяха посочени направените след това запори, а като полза за ОЕТ – неплатените такси. Документното закононарушение на Ченалова пък е обвързвано с корекция на протокол от съвещание по същото дело, счита обвиняването.

След като въпросът му бе трансфериран с измененията в Наказателно-процесуален кодекс, спецсъдът не съумя да даде ход на процеса при първия си опит, защото един от юристите на Ченалова не бе получил в период всички материали. Така делото бе отсрочено за понеделник, когато магистратите взеха решение, че по него има прекалено много неясноти и нарушавания.

Именно в тази посока направи искане и самата Ченалова, изреждайки пред съда в детайли пропуските на държавното обвиняване, които бяха открити още от Софийски градски съд и САС преди промяната на подсъдността на делата против магистрати и за корупция. Очевидно обаче спецпрокуратурата не бе сметнала за належащо да поправи обвинителния акт след първичната му " злополука " в градския съд.

" Тотално е пренебрегнато производството по Граждански процесуален кодекс. Всичко, което е записано в обвинителния акт, демонстрира явно непознаване на процесуалния закон. Прокуратурата си разрешава да скача от норма в норма... Твърдят, че има потърпевши от осъщественото от мен закононарушение. Кои са тези потърпевши? Значи те и Наказателно-процесуален кодекс не познават. Пострадалият взе участие в правосъдната фаза на процеса. Съдът би трябвало да го призове ", разяснява пред медиите Ченалова.

Представителките на обвиняването Клементина Паличева и Людмила Николова пък на собствен ред се оплакаха от спецсъда поради това, че не им е дал опция да изразят мнение по претенциите на подсъдимата и отбраната ѝ. Затова и оповестиха,ч е ще стачкуват пред Апелативния спецсъд определението за връщане на делото. Нещо което несполучливо направи и Софийската градска прокуратура предходната година.

Един от пропуски в следствието, посочени от съда до момента бе, че проверяващите по едно и също време настояват, че някогашната съдийка не е изпълнила служебните си отговорности, а в това време ги е нарушила, което води до вътрешно несъгласие в обвинителния акт.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР